Innovation Blog

Blog door Gijs in 't Veld, CTO en ​Innovation Manager bij Motion10. Gijs in 't Veld is al meer dan twintig jaar integratiearchitect en Microsoft platform adviseur. Op dit gebied heeft hij zevenmaal de award 'Microsoft MVP' (most valuable professional) ontvangen. Gijs schrijft over onderwerpen die te maken hebben met cloud computing, architectuur, enterprise content management en integratie.

 

 

Durven Nederlanders nog wel te innoveren?http://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/durven-nederlanders-nog-wel-te-innoverenDurven Nederlanders nog wel te innoveren?18-3-2015 12:38:35​Is Nederland als innovatief land een stille dood aan het sterven? Zijn we zo aan het polderen, reguleren en vangnetten geslagen dat niemand meer durft te innoveren of er de noodzaak toe ziet? Dat niemand meer risico neemt en ondernemerschap toont?
Schiet niet in je eigen voet met Self-service BIhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/schiet-niet-in-je-eigen-voet-met-self-service-biSchiet niet in je eigen voet met Self-service BI17-2-2015 14:55:38​Self-service BI is onder veeleisende en ongeduldige business managers een groot goed. Niet meer wachten op de IT afdeling en lekker zelf aan de slag. Microsoft Excel is king! Er liggen echter wel een aantal gevaren op de loer. De meeste daarvan kunnen prima opgelost worden.
IoT als grote aanjager van Microserviceshttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/iot-als-grote-aanjager-van-microservicesIoT als grote aanjager van Microservices20-1-2015 15:49:35Internet of Things (IoT) zal de komende jaren een snelle groei doormaken. De hoeveelheid en verscheidenheid aan op de cloud aangesloten apparaten die sensor data uitspugen waarop analyse kan worden losgelaten en waarmee business processen geoptimaliseerd kunnen worden zal een enorme vlucht nemen. Nieuwe architecturen zullen hier voor nodig zijn, en Microservices is waarschijnlijk een blijvertje.
Microservices: Een nieuw fenomeen?http://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/microservicesMicroservices: Een nieuw fenomeen?18-12-2014 09:59:24De software goeroes rollen op blogs en Twitter op dit moment virtueel over elkaar heen Is het fenomeen Microservices nu gewoon een nieuwe incarnatie van SOA? Of is het echt iets nieuws? ​De software goeroes rollen op blogs en Twitter op dit moment virtueel over elkaar heen Is het fenomeen Microservices nu gewoon een nieuwe incarnatie van SOA? Of is het echt iets nieuws?
Supportability first!http://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/supportability-firstSupportability first!20-11-2014 16:42:14Terugkijkend op de jarenlange evolutie van IT systemen, van de ponskaart tot Internet of Things blijf ik mij verbazen over één ding Elke CIO en IT manager weet dat de aanschafprijs van software of cloud diensten maar een klein gedeelte van de totale kosten is. Het in de lucht houden kost vele malen meer. Waarom kan dit niet beter en dus goedkoper? ​
Mobile First, Cloud First in de praktijkhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/mobile-first-cloud-first-in-de-praktijkMobile First, Cloud First in de praktijk23-10-2014 15:30:54 Microsoft’s breed uitgedragen motto is “Mobile First, Cloud First”. Met de onderliggende gedachte zijn zij daarin natuurlijk niet de enige grote leverancier van software, clouddiensten en apparaten. Als IT professionals in de zakelijke dienstverlening geloven wij hier heilig in. Maar wat betekent het nu eigenlijk precies in de praktijk?
Is de cloud nog wel te bevattenhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/is-de-cloud-nog-wel-te-bevattenIs de cloud nog wel te bevatten17-9-2014 16:19:58 Vroeger was het simpel. Je installeerde software en de bijbehorende database lokaal en zorgde dat alleen die data de voordeur verliet waar jij toestemming toe gaf. De software werd ook na een langdurige selectieprocedure aangeschaft en zorgvuldig in productie genomen. Veranderingen werden volgens een releaseplanning doorgevoerd. Voorspelbaar. Betrouwbaar. Hoe anders is het nu!
Het Brein achter het Internet der Dingenhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/het-brein-achter-het-internet-der-dingenHet Brein achter het Internet der Dingen12-8-2014 13:02:27Langzamerhand komen we er achter dat het bij het Internet der Dingen (een mooie Nederlandse vertaling van Internet of Things ofwel IoT) niet draait om de Dingen maar om wat er met de inhoud van de boodschappen die de Dingen uitzenden wordt gedaan. En welke boodschap er vervolgens terug wordt gestuurd zodat het Ding eventueel ook wat gaat doen als reactie.​
Usability – keep it simple?http://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/usability-–-keep-it-simpleUsability – keep it simple?18-7-2014 11:24:56​Usability is een term die in de IT aangeeft in hoeverre een app(licatie) prettig en efficiënt bruikbaar is en dus eenvoudig geaccepteerd zal worden door eindgebruikers. Dit omvat grafische aantrekkelijkheid en consistentie, duidelijke navigatiestructuur en het vinden en ingeven van informatie op de voor de gebruiker logische plek. Is personalistatie hier het hoogste goed?
API management, uw veilige facade in de cloudhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/api-management-uw-veilige-facade-in-de-cloudAPI management, uw veilige facade in de cloud17-6-2014 08:21:13​​Als u zich bezig houdt met vraagstukken rond cloud computing en mobiele toegang bent u vast al wel op de term API management gestuit. Zo niet, dan wordt het nu tijd om zich er in te gaan verdiepen. Het vormt namelijk een cruciaal onderdeel van uw hybride of mobiele platform.
Duurzaamheid door big datahttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/duurzaamheid-door-big-dataDuurzaamheid door big data23-5-2014 14:05:14​​​​​Big data is een ware hype op dit moment. Elke 18 maanden verdubbelt de hoeveelheid digitale data op onze wereldbol. Vooruitlopend op onze collectieve bevindingen opgedaan tijdens de barre tocht op de slope of enlightenment kunnen al wel wat conclusies getrokken worden.
Een oplossing zonder beveiliging is geen oplossinghttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/een-oplossing-zonder-beveiliging-is-geen-oplossingEen oplossing zonder beveiliging is geen oplossing16-4-2014 07:11:55 Wel eens het boek “Writing secure code” (Microsoft Press) gelezen? Nee? Schande! Zelfs als u geen ontwikkelaar bent zou u het moeten lezen. Dit boek was destijds voor mij een echte eye opener op het gebied van beveiliging van IT componenten en werd door Bill Gates op de must-read lijst voor Microsoft medewerkers gezet.
De snelheid van de cloud evolutie bijhoudenhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/de-snelheid-van-de-cloud-evolutie-bijhoudenDe snelheid van de cloud evolutie bijhouden20-3-2014 13:51:46​Tijdens de SharePoint Conference in Las Vegas begin maart is één ding heel duidelijk geworden de cloud is het dominante vehikel voor het leveren van op software gebaseerde automatiseringsoplossingen en je zal er voor moeten zorgen dat je hier in mee gaat. Innovatie van de business gebeurt in de cloud.​​​Tijdens de SharePoint Conference in Las Vegas begin maart is één ding heel duidelijk geworden de cloud is het dominante vehikel voor het leveren van op software gebaseerde automatiseringsoplossingen en je zal er voor moeten zorgen dat je hier in mee gaat. Innovatie van de business gebeurt in de cloud.
Beschikbaarheid en schijnveiligheidhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/beschikbaarheid-en-schijnveiligheidBeschikbaarheid en schijnveiligheid20-2-2014 10:25:34 Bij het ontwerp van een technische architectuur voor een applicatie of platform zijn de non-functional oftewel quality of service requirements van groot belang. Zeker als het om een bedrijfskritische omgeving gaat. Te vaak zien we in de praktijk echter dat ondanks de juiste specificaties, procedures en afspraken er toch van alles misgaat in geval van een rampsituatie. ​​Bij het ontwerp van een technische architectuur voor een applicatie of platform zijn de non-functional oftewel quality of service requirements van groot belang. Zeker als het om een bedrijfskritische omgeving gaat. Te vaak zien we in de praktijk echter dat ondanks de juiste specificaties, procedures en afspraken er toch van alles misgaat in geval van een rampsituatie.
Beschikbaarheid en schijnveiligheidhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/beschikbaarheidBeschikbaarheid en schijnveiligheid20-2-2014 10:25:34 Bij het ontwerp van een technische architectuur voor een applicatie of platform zijn de non-functional oftewel quality of service requirements van groot belang. Zeker als het om een bedrijfskritische omgeving gaat. Te vaak zien we in de praktijk echter dat ondanks de juiste specificaties, procedures en afspraken er toch van alles misgaat in geval van een rampsituatie. ​​Bij het ontwerp van een technische architectuur voor een applicatie of platform zijn de non-functional oftewel quality of service requirements van groot belang. Zeker als het om een bedrijfskritische omgeving gaat. Te vaak zien we in de praktijk echter dat ondanks de juiste specificaties, procedures en afspraken er toch van alles misgaat in geval van een rampsituatie.
Achteruitautomatiserenhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/achteruitautomatiserenAchteruitautomatiseren23-1-2014 16:39:18 Tijdens een workshop rond business achitectuur bij een organisatie die zich bezig houdt met re-integratie van arbeidskrachten probeerde ik het belangrijkste primaire proces “indiensttreding” in kaart te brengen met als doel het verregaand te gaan digitaliseren. Eén van de workshop deelnemers nam daarbij het woord “achteruitautomatiseren” in de mond. ​​Tijdens een workshop rond business achitectuur bij een organisatie die zich bezig houdt met re-integratie van arbeidskrachten probeerde ik het belangrijkste primaire proces “indiensttreding” in kaart te brengen met als doel het verregaand te gaan digitaliseren. Eén van de workshop deelnemers nam daarbij het woord “achteruitautomatiseren” in de mond.
Ook het bouwen van een luchtkasteel vergt een goed architecthttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/ook-het-bouwen-van-een-luchtkasteel-vergt-een-goed-architectOok het bouwen van een luchtkasteel vergt een goed architect19-11-2013 14:58:56Deze uitspraak door de Vlaamse schrijver en dichter Karel Jonckheere (1906-1993) is, zonder dat hij dat waarschijnlijk bedoelde ook van toepassing op IT architectuur. Het is de taak van de architect om te zorgen dat de soms (veel) te hoog gegrepen wensen en eisen van de business toch zo goed als mogelijk op termijn te verwezenlijken zijn. ​
SaaS en Scrum, vrienden voor het levenhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/saas-en-scrum-vrienden-voor-het-levenSaaS en Scrum, vrienden voor het leven15-10-2013 15:24:11De wereld van de IT verandert de laatste tijd snel. Heel erg snel. Zo snel dat we het niet allemaal meer bij kunnen houden soms. Dit geldt voor zowel IT'ers als eindgebruikers. Eén ding staat als een paal boven water Cloud Computing gaat niet alleen over uitbesteding van computers, software en beheer. Het is een paradigma verandering die alles verandert in onze wereld.​
Waarom printen we eigenlijk nog steeds?http://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/waarom-printen-we-eigenlijk-nog-steedsWaarom printen we eigenlijk nog steeds?17-9-2013 14:32:56Het valt me telkens weer op dat bij bijna elke organisatie waar ik kom er ontzettend veel geprint wordt. Voor aanvang van een vergadering worden de stukken in full color afgedrukt en onder de arm meegenomen. Tijdens de vergadering worden er notities op gemaakt. Zelfs onze koning las de troonrede heel traditioneel voor vanaf papier. Dat was toch wel een kleine tegenvaller.​
Rondrennende mannetjes en slahttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/rondrennende-mannetjes-en-slaRondrennende mannetjes en sla21-8-2013 11:23:52In een requirements workshop vandaag bij een organisatie in de financiële dienstverlening was één van de onderwerpen dat management het fijn vindt om bij incidenten rondrennende mannetjes te zien die druk bezig zijn om een IT probleem op te lossen. Het kantoor had ook opmerkelijk veel glazen wanden.​In een requirements workshop vandaag bij een organisatie in de financiële dienstverlening was één van de onderwerpen dat management het fijn vindt om bij incidenten rondrennende mannetjes te zien die druk bezig zijn om een IT probleem op te lossen. Het kantoor had ook opmerkelijk veel glazen wanden.
Oplossing op zoek naar een probleem?http://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/oplossing-op-zoek-naar-een-probleemOplossing op zoek naar een probleem?18-7-2013 07:41:56In "onze" ICT wereld ontwikkelen we met enige regelmaat tunnelvisie. De timmerman die alles als een spijker behandelt is een herkenbare analogie. De klant daadwerkelijk van een oplossing voorzien die het beste aansluit bij de business blijft een uitdaging.​​In "onze" ICT wereld ontwikkelen we met enige regelmaat tunnelvisie. De timmerman die alles als een spijker behandelt is een herkenbare analogie. De klant daadwerkelijk van een oplossing voorzien die het beste aansluit bij de business blijft een uitdaging.​
You can have any color as long as it is blackhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/you-can-have-any-color-as-long-as-it-is-blackYou can have any color as long as it is black18-6-2013 15:43:33​De uitspraak (van Henry Ford) in de titel in relatie tot SaaS zal veel herkenning oproepen. Maar, is het wel zo slecht? Is het bieden van een standaard oplossing die hetzelfde doet voor iedereen, een one-size-fits-all wel zo erg als men doet lijken?
Cloud integratie en governancehttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/cloud-integratie-en-governanceCloud integratie en governance21-5-2013 16:01:25Tijdens de Gartner Application Architecture, Development & Integration Summit 2013 in Londen sprak Massimo Pezzini (VP & Gartner Fellow) over het belang van integratie strategie en governance in cloud en hybride integratie scenarios. Zijn stelling is dat de integratie van cloud diensten net zo degelijk en met dezelfde discipline moet worden aangepakt als traditionele on-premises integratie.​
Het belang van Visio in BPM met Microsofthttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/het-belang-van-visio-in-bpm-met-microsoftHet belang van Visio in BPM met Microsoft15-4-2013 12:00:16Microsoft levert een breed pakket aan server- en kantoorsoftware producten en clouddiensten die goed op elkaar aansluiten en samen prima kunnen worden ingezet om Business Process Management (BPM) voor elke organisatie, groot of klein mogelijk te maken. Natuurlijk zijn er BPM producten van wat Gartner "pure-play vendors" noemt die beter zijn, maar die zijn weer niet in staat om zo'n geweldig, naadloos geïntegreerd geheel te vormen met de rest van het (kantoor) applicatielandschap en zijn vaak ook een stuk duurder.​​Blog post over hoe met de standaard Microsoft producten Visio, SharePoint, BizTalk Server en SQL Server BPM kan worden toegepast.
Meer domme klanten vinden of blijven innoverenhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/meer-domme-klanten-vinden-of-blijven-innoverenMeer domme klanten vinden of blijven innoveren20-3-2013 10:38:26Geïnspireerd door het boek Karaoke Capitalism en de laatste ontwikkelingen op het gebied van social media gebruik heb ik pas een paper gepubliceerd over Microsoft SharePoint als Social Enterprise Platform. Verder voortbordurend op het thema Social Enterprise kwamen de volgende vragen naar boven Moeten we, zoals in Dilbert werd beweerd, meer domme klanten vinden? Of is het toch beter om te blijven innoveren? Maar hoe kunnen we ons innovatieproces dan innoveren?​​Geïnspireerd door het boek Karaoke Capitalism en de laatste ontwikkelingen op het gebied van social media gebruik heb ik pas een paper gepubliceerd over Microsoft SharePoint als Social Enterprise Platform. Verder voortbordurend op het thema Social Enterprise kwamen de volgende vragen naar boven Moeten we, zoals in Dilbert werd beweerd, meer domme klanten vinden? Of is het toch beter om te blijven innoveren? Maar hoe kunnen we ons innovatieproces dan innoveren?​