Innovation Blog

Blogs door Gijs in 't Veld, ​Innovation Manager bij Motion10. Gijs in 't Veld is meer dan twintig jaar integratiearchitect. Op dat gebied heeft hij zevenmaal de award 'Microsoft MVP' ontvangen (most valuable professional)." Gijs schrijft over onderwerpen die te maken hebben met cloud computing, ECM en architectuur.

 

 

Usability – keep it simple?http://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/usability-–-keep-it-simpleUsability – keep it simple?18-7-2014 11:24:56​Usability is een term die in de IT aangeeft in hoeverre een app(licatie) prettig en efficiënt bruikbaar is en dus eenvoudig geaccepteerd zal worden door eindgebruikers. Dit omvat grafische aantrekkelijkheid en consistentie, duidelijke navigatiestructuur en het vinden en ingeven van informatie op de voor de gebruiker logische plek. Is personalistatie hier het hoogste goed?
API management, uw veilige facade in de cloudhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/api-management-uw-veilige-facade-in-de-cloudAPI management, uw veilige facade in de cloud17-6-2014 08:21:13​​Als u zich bezig houdt met vraagstukken rond cloud computing en mobiele toegang bent u vast al wel op de term API management gestuit. Zo niet, dan wordt het nu tijd om zich er in te gaan verdiepen. Het vormt namelijk een cruciaal onderdeel van uw hybride of mobiele platform.
Duurzaamheid door big datahttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/duurzaamheid-door-big-dataDuurzaamheid door big data23-5-2014 14:05:14​​​​​Big data is een ware hype op dit moment. Elke 18 maanden verdubbelt de hoeveelheid digitale data op onze wereldbol. Vooruitlopend op onze collectieve bevindingen opgedaan tijdens de barre tocht op de slope of enlightenment kunnen al wel wat conclusies getrokken worden.
Een oplossing zonder beveiliging is geen oplossinghttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/een-oplossing-zonder-beveiliging-is-geen-oplossingEen oplossing zonder beveiliging is geen oplossing16-4-2014 07:11:55 Wel eens het boek “Writing secure code” (Microsoft Press) gelezen? Nee? Schande! Zelfs als u geen ontwikkelaar bent zou u het moeten lezen. Dit boek was destijds voor mij een echte eye opener op het gebied van beveiliging van IT componenten en werd door Bill Gates op de must-read lijst voor Microsoft medewerkers gezet.
De snelheid van de cloud evolutie bijhoudenhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/de-snelheid-van-de-cloud-evolutie-bijhoudenDe snelheid van de cloud evolutie bijhouden20-3-2014 13:51:46​Tijdens de SharePoint Conference in Las Vegas begin maart is één ding heel duidelijk geworden de cloud is het dominante vehikel voor het leveren van op software gebaseerde automatiseringsoplossingen en je zal er voor moeten zorgen dat je hier in mee gaat. Innovatie van de business gebeurt in de cloud.​​​Tijdens de SharePoint Conference in Las Vegas begin maart is één ding heel duidelijk geworden de cloud is het dominante vehikel voor het leveren van op software gebaseerde automatiseringsoplossingen en je zal er voor moeten zorgen dat je hier in mee gaat. Innovatie van de business gebeurt in de cloud.
Beschikbaarheid en schijnveiligheidhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/beschikbaarheid-en-schijnveiligheidBeschikbaarheid en schijnveiligheid20-2-2014 10:25:34 Bij het ontwerp van een technische architectuur voor een applicatie of platform zijn de non-functional oftewel quality of service requirements van groot belang. Zeker als het om een bedrijfskritische omgeving gaat. Te vaak zien we in de praktijk echter dat ondanks de juiste specificaties, procedures en afspraken er toch van alles misgaat in geval van een rampsituatie. ​​Bij het ontwerp van een technische architectuur voor een applicatie of platform zijn de non-functional oftewel quality of service requirements van groot belang. Zeker als het om een bedrijfskritische omgeving gaat. Te vaak zien we in de praktijk echter dat ondanks de juiste specificaties, procedures en afspraken er toch van alles misgaat in geval van een rampsituatie.
Beschikbaarheid en schijnveiligheidhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/beschikbaarheidBeschikbaarheid en schijnveiligheid20-2-2014 10:25:34 Bij het ontwerp van een technische architectuur voor een applicatie of platform zijn de non-functional oftewel quality of service requirements van groot belang. Zeker als het om een bedrijfskritische omgeving gaat. Te vaak zien we in de praktijk echter dat ondanks de juiste specificaties, procedures en afspraken er toch van alles misgaat in geval van een rampsituatie. ​​Bij het ontwerp van een technische architectuur voor een applicatie of platform zijn de non-functional oftewel quality of service requirements van groot belang. Zeker als het om een bedrijfskritische omgeving gaat. Te vaak zien we in de praktijk echter dat ondanks de juiste specificaties, procedures en afspraken er toch van alles misgaat in geval van een rampsituatie.
Achteruitautomatiserenhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/achteruitautomatiserenAchteruitautomatiseren23-1-2014 16:39:18 Tijdens een workshop rond business achitectuur bij een organisatie die zich bezig houdt met re-integratie van arbeidskrachten probeerde ik het belangrijkste primaire proces “indiensttreding” in kaart te brengen met als doel het verregaand te gaan digitaliseren. Eén van de workshop deelnemers nam daarbij het woord “achteruitautomatiseren” in de mond. ​​Tijdens een workshop rond business achitectuur bij een organisatie die zich bezig houdt met re-integratie van arbeidskrachten probeerde ik het belangrijkste primaire proces “indiensttreding” in kaart te brengen met als doel het verregaand te gaan digitaliseren. Eén van de workshop deelnemers nam daarbij het woord “achteruitautomatiseren” in de mond.
Ook het bouwen van een luchtkasteel vergt een goed architecthttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/ook-het-bouwen-van-een-luchtkasteel-vergt-een-goed-architectOok het bouwen van een luchtkasteel vergt een goed architect19-11-2013 14:58:56Deze uitspraak door de Vlaamse schrijver en dichter Karel Jonckheere (1906-1993) is, zonder dat hij dat waarschijnlijk bedoelde ook van toepassing op IT architectuur. Het is de taak van de architect om te zorgen dat de soms (veel) te hoog gegrepen wensen en eisen van de business toch zo goed als mogelijk op termijn te verwezenlijken zijn. ​
SaaS en Scrum, vrienden voor het levenhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/saas-en-scrum-vrienden-voor-het-levenSaaS en Scrum, vrienden voor het leven15-10-2013 15:24:11De wereld van de IT verandert de laatste tijd snel. Heel erg snel. Zo snel dat we het niet allemaal meer bij kunnen houden soms. Dit geldt voor zowel IT'ers als eindgebruikers. Eén ding staat als een paal boven water Cloud Computing gaat niet alleen over uitbesteding van computers, software en beheer. Het is een paradigma verandering die alles verandert in onze wereld.​
Waarom printen we eigenlijk nog steeds?http://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/waarom-printen-we-eigenlijk-nog-steedsWaarom printen we eigenlijk nog steeds?17-9-2013 14:32:56Het valt me telkens weer op dat bij bijna elke organisatie waar ik kom er ontzettend veel geprint wordt. Voor aanvang van een vergadering worden de stukken in full color afgedrukt en onder de arm meegenomen. Tijdens de vergadering worden er notities op gemaakt. Zelfs onze koning las de troonrede heel traditioneel voor vanaf papier. Dat was toch wel een kleine tegenvaller.​
Rondrennende mannetjes en slahttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/rondrennende-mannetjes-en-slaRondrennende mannetjes en sla21-8-2013 11:23:52In een requirements workshop vandaag bij een organisatie in de financiële dienstverlening was één van de onderwerpen dat management het fijn vindt om bij incidenten rondrennende mannetjes te zien die druk bezig zijn om een IT probleem op te lossen. Het kantoor had ook opmerkelijk veel glazen wanden.​In een requirements workshop vandaag bij een organisatie in de financiële dienstverlening was één van de onderwerpen dat management het fijn vindt om bij incidenten rondrennende mannetjes te zien die druk bezig zijn om een IT probleem op te lossen. Het kantoor had ook opmerkelijk veel glazen wanden.
Oplossing op zoek naar een probleem?http://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/oplossing-op-zoek-naar-een-probleemOplossing op zoek naar een probleem?18-7-2013 07:41:56In "onze" ICT wereld ontwikkelen we met enige regelmaat tunnelvisie. De timmerman die alles als een spijker behandelt is een herkenbare analogie. De klant daadwerkelijk van een oplossing voorzien die het beste aansluit bij de business blijft een uitdaging.​​In "onze" ICT wereld ontwikkelen we met enige regelmaat tunnelvisie. De timmerman die alles als een spijker behandelt is een herkenbare analogie. De klant daadwerkelijk van een oplossing voorzien die het beste aansluit bij de business blijft een uitdaging.​
You can have any color as long as it is blackhttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/you-can-have-any-color-as-long-as-it-is-blackYou can have any color as long as it is black18-6-2013 15:43:33​De uitspraak (van Henry Ford) in de titel in relatie tot SaaS zal veel herkenning oproepen. Maar, is het wel zo slecht? Is het bieden van een standaard oplossing die hetzelfde doet voor iedereen, een one-size-fits-all wel zo erg als men doet lijken?
Cloud integratie en governancehttp://www.motion10.nl/wij-delen-onze-kennis/innovation-blog/cloud-integratie-en-governanceCloud integratie en governance21-5-2013 16:01:25Tijdens de Gartner Application Architecture, Development & Integration Summit 2013 in Londen sprak Massimo Pezzini (VP & Gartner Fellow) over het belang van integratie strategie en governance in cloud en hybride integratie scenarios. Zijn stelling is dat de integratie van cloud diensten net zo degelijk en met dezelfde discipline moet worden aangepakt als traditionele on-premises integratie.​