Over Feyenoord
Feyenoord is een professionele voetbalclub uit Rotterdam, die uitkomt in de Eredivisie. De thuisbasis is Stadion Feijenoord, dat in de volksmond De Kuip wordt genoemd. Naast een voetbalclub is Feyenoord echter ook een bedrijf, met een breed scala aan diensten. Naast het aanbod van entertainment en sport, biedt Feyenoord ook business-pakketten, en is het met de MVO-tak actief om in de regio Rotterdam sport te promoten en toegankelijk te maken voor kinderen. Daarnaast is Feyenoord uitbater van de verschillende fanshops en van De Kuip als entertainmentlocatie en horecagelegenheid. Feyenoord is dus een organisatie waarvan de 300 medewerkers nogal diverse activiteiten ontplooien. En al die mensen hebben uiteindelijk ook te maken met klanten, en met data. Ondertussen laat KNVB-onderzoek zien dat 2,7 miljoen mensen in Nederland “gevoel hebben” bij Feyenoord. Het ultieme doel voor Feyenoord is om die 2,7 miljoen mensen te bereiken.
We spraken met Edwin Suk, Chief Information Officer bij Feyenoord. Hij legt uit hoe de organisatie probeert 2,7 miljoen potentiële klanten aan zich te binden en beter van dienst te zijn, met behulp van Business Intelligence.
Transformatie naar een informatie-gedreven organisatie
Voor het business intelligence project met Motion10 werkten de verschillende afdelingen veelal op zichzelf; data die bekend was stond in silo’s. Het doel van dit project was om een eenduidig klantbeeld en een integraal productbeeld te krijgen, op basis waarvan de hele organisatie op alle niveaus beter onderbouwde beslissingen kon gaan nemen. Edwin Suk: “Het is niet een business intelligence-project; het is een organisatieproject. Vroeger was de organisatie het belangrijkste. En die organisatie was hiërarchisch, mensen werkten op eilandjes met verschillende processen voor iedere afdeling, en ieder met zijn eigen targets. Wij hebben gezegd; we gaan het omdraaien. De basis is nu niet meer de afdeling, of de organisatie: de basis is nu de informatie.”