Over Stichting JIJ
Stichting JIJ is een vrijwilligersorganisatie gevestigd in Rotterdam. De vrijwilligers van de stichting bieden hulp voor mensen met eetproblematiek, die vaak geen hulp durven te vragen bij de officiële kanalen of zich via de reguliere zorg niet voldoende ondersteund of begrepen voelen. Stichting JIJ werkt met circa vijftig tot zestig vrijwilligers om deze mensen en hun naasten vooruit te helpen.
Om de begeleiding, activiteiten, groepen en nazorg te kunnen blijven aanbieden is de organisatie afhankelijk van subsidies, een geringe eigen bijdrage van cliënten en fondsenwerving. Omdat Stichting JIJ een maatschappelijk doel dient, droeg Motion10 bij door te helpen met de realisatie van een nieuwe intranetomgeving in de cloud. Meer informatie over Stichting JIJ vindt u hier.
Meer vertrouwen en openheid
Saskia Lagerwaard, oprichtster en Directeur van Stichting JIJ, legt meer uit over de toegevoegde waarde van een organisatie als Stichting Jij in het zorglandschap: “In principe moet je wanneer je erkent dat je een eetprobleem hebt vaak eerst naar de huisarts toe. Dat is al een hele hobbel. Dan is het soms nog zo dat de huisarts het niet erkent of herkent. ‘Ga maar naar de diëtist; ga thuis maar wat meer eten’. Dat is in veel gevallen niet de juiste oplossing, want in de kern gaat het niet om eten, maar om onderliggende problematiek.
Vervolgens kun je wanneer de problemen wel correct erkend worden terecht bij de juiste zorg (PsyQ, het ziekenhuis of een kliniek voor opname en zorg voor mensen met een eetstoornis). Maar we weten dat mensen dat vaak niet durven: ze schamen zich. Ten slotte heeft een eetstoornis veel te maken met controle, en mensen zijn soms bang om kwijt te raken wat ze juist houvast geeft.”
De medewerkers van Stichting JIJ hebben zelf persoonlijke ervaring met eetstoornissen. Dat maakt een groot verschil in de begeleiding van hun cliënten. Saskia:
“De mensen voelen zich bij ons dikwijls meer begrepen en serieus genomen. En mensen hebben meer vertrouwen of meer een klik met ons omdat wij allemaal zelf ook een eetstoornis gehad hebben.”
Privacy van cliëntgegevens staat voorop
Saskia legt meer uit over de aanleiding van het project: “In de eerste plaats wilden we veiliger en efficiënter werken in de cloud. Wij zeggen altijd: ‘privacy is belangrijk; jouw informatie is veilig’. Dan moet je als organisatie ook zorgen dat het veilig is, voor zover dat kan in Nederland. En daarnaast zorgt dit project ervoor dat vrijwilligers de juiste tools hebben om hun werk te doen. Onze eerste verantwoordelijkheid is dat we iemand passende hulp bieden. In het informatie/adviespunt verwijzen we ook mensen door. Daarvoor moeten we inzicht hebben in het zorglandschap: ‘Wat is er allemaal aan hulp in de regio?’. Onze vrijwilligers hebben nu de meest actuele informatie; dat betekent dat ze ook beter kunnen begeleiden.” Stichting JIJ is een vrijwilligersorganisatie, maar heeft te maken met dezelfde problemen rondom informatie en documentatie die een andere organisatie ook kent. Saskia: “Het is inmiddels een echte organisatie. Met veel documenten die heen en weer werden gemaild; mensen die zich afvragen wat nu de laatste versie is. Dan is het toch handig als je dat centraal in de cloud kunt hangen.”