Menu

Veiliger treinverkeer in Nederland dankzij de inzet van SharePoint als bedrijfskritisch platform

Nederland heeft het drukst bereden spoornet van Europa. Samen met de vervoerders zorgt ProRail er dagelijks voor dat alle reizigers en goederen veilig en op tijd op hun bestemming aankomen. Binnen ProRail is SharePoint het centrale platform voor informatie, communicatie en samenwerking. Een bedrijfskritisch proces, want zeker bij storingen en ongelukken moet alle informatie snel en gemakkelijk toegankelijk zijn, op elk moment van de dag. Motion10 helpt ProRail om de mogelijkheden van SharePoint goed te benutten.

IT als kritisch onderdeel van de dienstverlening

IT is een kernactiviteit van ProRail; de meeste processen worden geregeld door geautomatiseerde systemen. Bijvoorbeeld de treindienstleiding vanuit de centrale posten. Dit is een kritisch onderdeel van onze dienstverlening, waarbij veiligheid bovenaan staat.

Over ProRail

ProRail is verantwoordelijk voor het spoornet van Nederland. Dagelijks zetten de 4.500 medewerkers zich in om het spoornetwerk veiliger, betrouwbaarder, punctueler en duurzamer te maken. Zij regelen de verkeersdiensten, onderhouden het spoor en leggen infrastructuur aan, zoals tunnels, bruggen en stations.

Communicatie als grootste uitdaging

Wij spraken met Frank van der Graaf, beleidsadviseur informatiemanagement bij ProRail. Hij vertelt over het belang van IT voor de dagelijkse gang van zaken op het Nederlandse spoor. “IT is een kernactiviteit van ProRail; de meeste processen worden geregeld door geautomatiseerde systemen. Bijvoorbeeld de treindienstleiding vanuit de centrale posten.

Dit is een kritisch onderdeel van onze dienstverlening, waarbij veiligheid bovenaan staat. Op alle regelpunten zijn sensoren aangelegd, zodat altijd duidelijk is waar de treinen zich bevinden. Het is uiteraard ook belangrijk dat de treinen zoveel mogelijk door kunnen rijden.Tussen twee treinen moet minimaal drie minuten zitten. Daarbij spelen de wissels een belangrijke rol. Ook dit proces verloopt geautomatiseerd. Veel mensen weten niet dat Nederland het drukst bereden spoornet in Europa heeft. De wissels moeten heel vaak omgezet worden. Flinke uitdagingen dus voor de 500 mensen die samen onze IT organisatie vormen.”

Alle medewerkers

ProRail gebruikt SharePoint als samenwerkingsomgeving voor teams, afdelingen en projecten. Ook externe partijen zijn hierbij aangesloten. Daarnaast is SharePoint het platform voor intranet, documentbeheer en als wiki om centraal alle begrippen te hanteren. Ook de communicatie met NS, Arriva en andere vervoerders verloopt via SharePoint. Zij krijgen via het portaal informatie en documenten, zoals facturen en overeenkomsten. “Zeker voor interne communicatie is SharePoint een essentieel hulpmiddel. Al onze medewerkers maken er gebruik van. Zij vinden het belangrijk dat de responstijden kort zijn en dat informatie gemakkelijk te vinden is.”

Beter kennisdelen en samenwerken

Onze doelstelling met SharePoint was dat het samenwerking zou faciliteren en onze medewerkers tijd zou besparen. SharePoint moest onze organisatie vooruit helpen. Dat is zeker gelukt. Het centrale intranet is inmiddels niet meer weg te denken uit onze organisatie. Tegelijkertijd weten we dat toekomstige versies ons nog veel meer kunnen bieden. Daarom willen we nu overstappen op SharePoint 2010/2013, met hulp van Motion10. We willen in de toekomst de mogelijkheden op social gebied beter benutten, bijvoorbeeld bij het delen van kennis en expertise. Daarnaast willen wij Lync inzetten om informatie te tonen over expertisegebieden, beschikbaarheid en locatie. We blijven op zoek naar nieuwe mogelijkheden, want onze directie is ambitieus op het gebied van IT en stimuleert innovatie.”

Samenwerking met Motion10

ProRail en Motion10 werken al enige tijd samen. Frank van der Graaf: “Zelf hebben we onvoldoende expertise op het gebied van SharePoint. We hebben het product al in huis, dus moeten we er optimaal gebruik van maken. Daarom zijn we blij dat Motion10 nu bij ProRail betrokken is. Met hun adviezen kunnen we veel meer doen met SharePoint dan we deden én wisten. Motion10 ondersteunt ons bij de migratie van SharePoint 2003 en 2007 naar 2010. Wesley Bakker van Motion10 is de solution architect voor webportalen. Hij adviseert over de ontwikkeling van oplossingen. Daarnaast heeft Motion10 twee succesvolle proofs of concept uitgevoerd: search en preview van documenten in SharePoint 2010, en integratie van SharePoint met CRM. Het probleem rond de integratie van SharePoint en CRM was dat mensen in CRM samen aan documenten willen werken. Dat stelt eisen aan workflows en doorzoekbaarheid van documenten. Er is tweerichtingsverkeer nodig. Dit kan niet standaard in CRM. Hiervoor zijn wij op zoek naar een oplossing. Motion10 is één van de partijen die deelneemt aan de aanbesteding hiervoor.”

“Voor search en preview van documenten – met name voor documenten rond calamiteiten – keken wij al naar third party-oplossingen. Toen gaf Wesley een demo over search. Binnen de proof of concept bleek dat SharePoint hier prima functioneerde. Er waren dus geen additionele oplossingen nodig. Bovendien is de implementatie zo eenvoudig dat afdelingen het zelf kunnen doen. Mensen kunnen nu sneller zoeken in documenten, besparen tijd en werken efficiënter.”

Richting bepalen

Motion10 helpt ons om inzicht te krijgen in welke richting wij op willen met SharePoint.

Een bedrijfskritisch platform

“SharePoint is inmiddels bedrijfskritisch voor ProRail. Het belang is groot – en daarmee ook het afbreukrisico. Als er een storing of ongeval is, moeten onze mensen direct kunnen inloggen om real-time informatie op te halen. Was de oorzaak een technisch mankement of iets anders? Snelheid en 24/7 beschikbaarheid zijn dus cruciaal. De informatie moet bovendien up-to-date en gemakkelijk vindbaar zijn. In de toekomst overwegen wij om de informatie geografisch aan te bieden, bijvoorbeeld door middel van een landkaart, waarbij men direct ziet waar een storing zich bevindt.”

 

Verregaande expertise

In het kort

“De grote kracht van Motion10 is dat zij verregaande expertise hebben op het gebied van Document Management Systemen en integratie.”

Toekomstbestendig, en maatwerk blijven vermijden

Frank van der Graaf: “De grote kracht van Motion10 is dat ze verregaande expertise hebben op het gebied van DMS en integratie. Zij helpen ons in de juiste richting als we keuzes moeten maken. Als we additionele tools nodig hebben, willen we maatwerk zoveel mogelijk vermijden. Het is duur en levert problemen op bij migraties. Uit een audit op onze 2007-omgeving bleek dat we teveel maatwerk hadden. Daardoor werd de migratie naar 2010 erg complex. Motion10 helpt ons om inzicht te krijgen in welke richting we op willen. Om toekomstvaste oplossingen te vinden zonder dat er maatwerk nodig is. Dat is heel waardevol. We kunnen nu beter beslissingen nemen. Ik ben blij met de expertise en de mensen van Motion10 en de wijze waarop we samenwerken. Het voelt als een sterk partnership.”