Het Shared Service Centre van TBI (SSC) is dé ICT-dienstverlener voor alle TBI-ondernemingen. Met hun visie ‘Digitalisering maakt de toekomst’ ondersteunen, adviseren, initiëren én realiseren ze ICT-diensten die de continuïteit waarborgen en innovatie mogelijk maken. Door data slim in te zetten hebben ze kansen voor datagedreven innovatie benut. 

Hoe zorg je ervoor dat je met de enorme hoeveelheden data die verschillende ondernemingen met meer dan 5.000 medewerkers dagelijks tot hun beschikking hebben, het verschil maakt? Hiervoor zag TBI SSC kansen, maar tegelijkertijd ontbrak het intern aan de specialistische kennis om die data op een veilige, gestructureerde manier te verzamelen, te analyseren en weer beschikbaar te stellen voor alle ondernemingen en medewerkers.

Microsoft Data Analytics Partner

Om de kansen die datagedreven innovatie biedt te benutten, werd de zoektocht ingezet naar een kennispartner die kon helpen met het opbouwen van een flexibel data- en integratieplatform en met de vorming van een solide eigen team. Voorwaarde hierbij was om zoveel mogelijk zelf in control te blijven en niet afhankelijk te worden van een externe partij. TBI SSC kent een Microsoft-tenzij beleid en wilde daarom samenwerken met een toonaangevende Microsoft-partner. Vanwege de aantoonbare expertise op het gebied van Data & Analytics werd gekozen voor Motion10.

Azure data- en integratieplatform

Verspreid over meerdere deelprojecten heeft een team bestaande uit medewerkers van TBI SSC en Motion10 een geïntegreerd data- en integratieplatform opgebouwd, gebaseerd op Azure. Onder andere ERP-, Salesforce-, DMS- en Active Directory data zijn daarin als brondata ontsloten.

Daarnaast is in een omvangrijk deelproject ook data over mobiele telefonie ontsloten. Het doel van dit deelproject was om organisatiebreed inzicht en stuurinformatie te krijgen in het gebruik van mobiele telefonie. Hiervoor is door alle telecombeheerders binnen de organisatie een dashboard in gebruik genomen.

Een groot gedeelte van de Azure stack is gebruikt in het dataplatform van TBI. Derrick Bakhuis, Data & Analytics Consultant bij Motion10: “We hebben voornamelijk gebruik gemaakt van Azure Blob Storage, Fileshare, Data Factory, Databricks, SQL Databases en uiteindelijk van Power BI voor de visualisaties.”

Innovatieve werkwijze met Scrum, Azure DevOps en CI/CD

Nog meer dan de technische bijdrage was de projectmethodiek van Motion10 doorslaggevend voor het succes. De methodiek waarmee het betrokken team heeft gewerkt is gebaseerd op Scrum en Azure DevOps met Continuous Integration and Continuous Deployment (CI/CD).

Het grote verschil dat CI/CD maakt is vooral snelheid, onder andere door middel van modulariteit: onder CI/CD kun je een kleine aanpassing in de techniek heel snel en gericht uitrollen, in plaats van het hele platform te moeten updaten. Dat heeft veel opgeleverd voor de samenwerking in het data- en integratieteam van TBI.

Resultaat: data- en integratieteam steeds beter in staat aan interne vraag te voldoen

In hoeverre is TBI een stap vooruit gekomen ten aanzien van de uitdaging om de kansen die datagedreven innovatie biedt te kunnen benutten. Franc Weber, Solutions Architect bij TBI SSC: “De samenwerking met Motion10 is uitstekend verlopen. Het doel om een goed opgeleid intern SSC Data- en Integratieteam op te zetten is bereikt, waardoor het SSC zelfstandig in staat is om het gehele Datawarehouse en de Enterprise Service Bus te onderhouden en uit te bouwen.”

Mede dankzij het gerealiseerde dataplatform en de gebruikte projectmethodiek is TBI nu inderdaad zelf in control om met data het verschil te maken. Vanuit de interne organisatie neemt de vraag naar dashboards toe. Daarbij is het data- en integratieteam van TBI SSC steeds beter in staat om aan deze vraag te voldoen.

De samenwerking met Motion10 is uitstekend verlopen. Het doel om een goed opgeleid intern SSC Data- en Integratieteam op te zetten is bereikt, waardoor het SSC zelfstandig in staat is om het gehele Datawarehouse en de Enterprise Service Bus te onderhouden en uit te bouwen.

 

Wendbare netwerkorganisatie in bouw en installatie

TBI is een groep van ondernemingen die onze leefomgeving op een duurzame manier vernieuwt, inricht en onderhoudt. De groep kenmerkt zich als een wendbare organisatie. De TBI-ondernemingen beschikken over hoogwaardige expertise op het gebied van Techniek, Bouw en Infra. Data spelen daar in de toekomst een steeds belangrijkere rol bij.

Meer weten over datagedreven werken

Wil je meer weten over datagedreven werken? Download dan hier de whitepaper ‘Data-gedreven werken: veel meer dan alleen techniek’.

Lees verder

Klantcases