De digitale gezondheid

Maart 2020

Het digitale afweersysteem

In deze tijden van crisis als gevolg van het wereldwijd rondwarende Covid-19 virus zien we dat we naast goede gezondheidszorg en logistiek ook sterk afhankelijk zijn van digitale hulpmiddelen. De afgelopen jaren is daar al flink in geïnvesteerd. Maar hoe gezond is je digitale werkomgeving eigenlijk? En hoe houd je die gezond in tijden van snelle veranderingen onder hoge druk?

Remote werken

De afgelopen week is iedereen die dat beroepshalve kan massaal thuis gaan werken. De samenwerkings- en remote toegangsomgevingen van Microsoft, Google, Citrix en andere leveranciers worden op dit moment goed gestresstest en her en der zijn er echt wel wat hick-ups.

Een stresstest in productie is meestal geen goed idee; reken maar dat deze leveranciers overuren maken om alles in goede banen te kunnen blijven leiden. DevOps is, zeg maar, net op tijd uitgevonden.

We zien in ieder geval ook dat in Nederland onze internet backbones prima schaalbaar zijn gebleken. Ook goed om te weten. Wat we op dit moment ècht niet kunnen gebruiken is bijvoorbeeld een Citrix die uitgezet moet worden zoals een aantal weken geleden.

Digitaal samenwerken gaat niet vanzelf

We komen er ook langzamerhand achter dat het hebben van digitale hulpmiddelen en de mogelijkheid tot thuiswerken niet zomaar leidt tot direct productief kunnen werken. Behalve dat het in onze thuissituatie veelal qua arbo niet erg op orde is, zien we ook dat het in isolement op afstand samenwerken met collega’s ondanks de vele digitale hulpmiddelen niet gelijk vanzelf gaat.

Natuurlijk kunnen we videobellen, kleine berichtjes sturen en gewoon telefoneren en niet te vergeten in onze systemen werken om de software draaiende te houden of juist door te ontwikkelen. En samenwerken aan documenten. Wat een zegen is dat. En daarnaast worden de bedrijfssystemen natuurlijk ook remote gebruikt om orders te kunnen verwerken, te kunnen factureren en de logistiek aan te sturen.

Maar het blijft wel even wennen. Dat werken zonder collega’s “tastbaar” om je heen. Daar tegenover staat wel dat we niet meer continu gestoord worden in onze kantoortuinen, dus veel geconcentreerder kunnen werken aan de dingen die we moeten opleveren. Wie weet gaan we over een paar dagen al veel productiever zijn dan voorheen op kantoor!

Houd het veilig

Wat wel een belangrijk aandachtspunt is, is security & compliance. Hackers en andere kwaadwillenden zijn continu op zoek naar zwakheden in onze systemen en netwerken. Hoe “handig” is het voor hen om een samenleving die toch al behoorlijk op z’n achterste ligt nog wat verder te kunnen ontwrichten nu, door middel van digitale aanvallen? Zelfs gezondheidsinstellingen worden aangevallen door deze zieke geesten.

Maar we moeten er wel mee dealen. Uit ervaring weet ik dat het hebben van beleid op het gebied van veiligheid en de naleving van wet- en regelgeving één ding is, maar de vertaling naar IT-systemen die hier naar handelen een tweede.

Veel CISO’s en compliance officers zullen op dit moment ook met de handen in het haar zitten omdat ze dingen – zoals Teams – in allerijl hebben moeten aanzetten zodat mensen thuis kunnen werken, terwijl de infrastructuur eigenlijk nog niet op orde is en er dus kansen op datalekken zijn en systemen gehackt kunnen worden.

Laten we met z’n allen alle zeilen bijzetten en nù gaan zorgen dat deze organisaties geholpen worden om de boel veilig te houden. Ik heb het gevoel dat we de komende weken enorme meters gaan maken op dit gebied. Onder druk wordt alles vloeibaar!

Shadow IT uit de schaduw halen