De Power Apps paradox

12 maart 2021

Gijs in 't Veld,

Voormalig CTO en Principal Consultant

De Power Apps paradox

De Power Apps paradox. Nee, dit is geen nieuwe Suske en Wiske-titel. Maar dat zou het wel kunnen zijn, met bijbehorend spannend avontuur vol plotwendingen en eind-goed-al-goed: Jerommeke redt ons. Serieus: het Microsoft Power Platform is prachtig, maar hoe kunnen we het nu écht succesvol in gaan zetten?

Zoals met elke Microsoft tool of SaaS-dienst wordt het verkocht als Haarlemmerolie, die door iedereen gebruikt kan worden om alles op te lossen. Zo goed als gratis licenties voor studenten zodat je er al vroeg laagdrempelig mee in contact komt. Onderdeel van je Office-licenties op kantoor zodat je er mee verder kunt gaan spelen. Echter, in de praktijk in het bedrijfsleven gaat het iets anders. En gaat het nog veel te vaak fout.

Excel hell

Wat we in het verleden telkens hebben zien gebeuren is dat handige gebruikers zelf aan de slag gaan met Access, Excel (bekend van de hell), Macro’s, SharePoint en als voorlaatste Power BI en er in no-time een rommeltje ontstaat. Tienduizenden Excels met complexe oplossingen erin gebouwd die overal rondslingeren, duizenden Power BI-rapporten met veel overlap en geen idee of er de waarheid in staat, etc.

Shadow IT waar het hele bedrijf op een gegeven moment volledig van afhankelijk is. Ontwikkeld door mensen zonder IT-achtergrond. Want dat is toch waar het vaak misgaat. Hoe graag de softwareleveranciers ook willen, het blijft te lastig om het echt zo eenvoudig te maken dat iedereen het kan zonder schade aan te richten en het toch ook beheerbaar en inzichtelijk te houden.

Ik merk het zelfs met studenten Business IT & Management. De basis voor bijvoorbeeld informatie-architectuur wordt gewoon niet goed geleerd. Net als het testen en beheerklaar maken van oplossingen. En dat is waar het 9 van de 10 keer fout gaat. Ons Young Professional-programma hebben we de afgelopen jaren moeten aanpassen om eerst ook deze basics (die je toch zou verwachten van een IT-opleiding) bij te brengen. En zij hebben nog een IT-opleiding.

Doe-het-zelf?

Wat er ook nog bij komt kijken is dat mensen dit soort dingen meestal ontwikkelen naast hun dagelijkse werkzaamheden. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb daar geen tijd voor. En als ik het al doe, doe ik het even snel tussendoor, zonder al te veel aandacht voor allerlei ‘randzaken’. Het doet nu even wat ik nodig heb; naar productie ermee!

Als we doe-het-zelven met Power Apps willen inbedden in de organisatie, is het cruciaal om deze mensen te trainen en te blijven begeleiden. En te monitoren wat er gebouwd wordt en in productie draait. Zeker als er strategisch voor het Power Platform is gekozen om digitaal te gaan onderscheiden en innoveren is het optuigen van een Power Platform Competence Center van belang. Dat is waar de belangrijke aspecten als architectuur, ontwikkelrichtlijnen, testen, beheerbaarheid en security & compliance ontwikkeld en geborgd worden. Alleen dan geloof ik in ‘voordoen, meedoen, zelf doen’. Tot die tijd? Het ‘professioneel laten doen’.

Shadow IT uit de schaduw halen