De twaalf hoogtepunten van Microsoft Ignite 2022

14 november 2022

Microsoft Ignite, dé belangrijkste techconferentie van het jaar van Microsoft, vond in oktober plaats. Wij hebben de sessies en ontwikkelingen die experts bij Microsoft aankondigden op de voet gevolgd zodat wij deze direct kunnen inzetten voor onze klanten. In deze blog vatten de experts van Motion10 onze twaalf hoogtepunten samen op het gebied van Modern Work, Security & Compliance, Data & Analytics en Artificial Intelligence. 

Modern Work

Door Vincent van Steenderen, Consultant Modern Work & Security

Highlight 1: Teams premium
Rond Modern Work valt als eerste de nieuwe licentie voor Teams op: Teams Premium. Mooie features worden beschikbaar die vergaderingen naar een hoger niveau tillen. Denk aan vooraf gedefinieerde vergadertemplates, intelligente samenvattingen van opgenomen vergaderingen en automatisch taken aanmaken. Ook zijn toevoegingen zoals live vertaling voor maar liefst veertig gesproken talen en extra beveiligingsopties zeer interessant.
Met deze nieuwe licentie kunnen bedrijven meer halen uit het werken in Teams. 

Highlight 2: Viva applicaties
Microsoft brengt diverse Viva apps uit die allemaal bijdragen aan de ‘employee experience’ en diep integreren met Microsoft Teams. Viva Pulse en Viva Amplify zijn voorbeelden van deze apps.
Pulse is gericht op het verzamelen van interne feedback en Amplify wordt gebruikt voor interne communicatie centraliseren, over meerdere Microsoft-producten heen. We zien dat Microsoft flink investeert in Viva en verwachten dat bedrijven de verschillende apps als waardevolle toevoeging gaan ervaren.

Highlight 3: Microsoft Stream
Een belangrijke aankondiging was dat bedrijven binnen één jaar moeten overstappen naar het nieuwe ‘Stream’ (op SharePoint). Microsoft heeft verder nieuwe videofuncties gelanceerd die in verschillende apps worden toegevoegd. Dit betekent dat het onder andere in de Teams chat en Viva Engage mogelijk is om (korte) videoberichten op te nemen.

Highlight 4: Power Platform
Voor ontwikkelaars is het nu mogelijk om sámen een Power App te ontwikkelen. Daarnaast wordt apps deployen van en naar andere omgevingen makkelijker. Mini-applicaties zijn nu ook te ontwikkelen met low code om snel informatie op te halen via bijvoorbeeld een Teams chat. Een andere waardevolle toevoeging is de beschikbaarheid van Managed Environments. Hiermee kunnen governance-mogelijkheden op grote schaal worden aangeboden, die het IT-beheer van Microsoft Power Platform vereenvoudigt, automatiseert en stroomlijnt. Een voorbeeld hierin is het instellen dat een Power App met maximaal 5 gebruikers gedeeld mag worden.

Security & Compliance

Door Rick Tucker, Consultant Modern Work & Security 

Highlight 5: Microsoft Entra – workload identities
‘Conditional Access Policies’ – deel van Azure Active Directory – valt onder Microsoft Entra. Door de toename van het aantal identiteiten gerelateerd aan apparaten en werkstromen, wordt binnen ‘Conditional Access Policies’ workload identities geïntroduceerd. Workload identities worden steeds meer het doel van hackers, waardoor processen en/of applicaties bij een aanval niet meer gebruikt kunnen worden. Daarom kunnen Workload identities  binnen een Conditional Access policy worden ingesteld, zodat deze beveiligd zijn. 

Highlight 6: Multi Factor Authentication uitbreiding
De toegangseisen die aan gebruikers worden gesteld bij een Multi Factor Authentication (MFA)-goedkeuring worden binnen een ‘Conditional Access Policy’ uitgebreid met bijvoorbeeld een FIDO2 Security Key. Hierdoor wordt het mogelijk om nóg sterkere authenticatie te vragen voordat gebruikers bijvoorbeeld gevoelige informatie benaderen. 

Highlight 7: Microsoft Purview
Binnen Microsoft Purview zijn verschillende aankondigingen gedaan. Voor Data Lifecycle Management is het nu mogelijk om documenten ook in Microsoft Teams een retentielabel te geven, zoals dat al vergelijkbaar mogelijk was binnen SharePoint. Een tweede aankondiging voor Purview is de mogelijkheid om ‘sensitivity labels’ toe te passen op pdf-documenten. Additioneel krijgen Office-bestanden die worden opgeslagen als PDF, automatisch het ‘sensitivity label’ mee. 

Highlight 8: Insider Risk
Om Insider Risk binnen een organisatie tegen te gaan komen er meer manieren om een gebruiker die verdachte activiteiten uitvoert te analyseren. Zo wordt het mogelijk om vervolgacties in te stellen op die gebruikers, zodat ingezien kan worden wat bijvoorbeeld met specifiek gedownloade informatie gebeurt.

Data & Analytics

Door Dylan van Riel, Architect Data & Analytics 

Highlight 9: Power BI
Als we kijken naar de Data & Analytics updates die Microsoft heeft gepresenteerd, vallen daar allereerst de Power BI updates op. Eén uit het oog springende update is het feit dat Power BI voortaan standaard geïnstalleerd wordt voor Microsoft 365 gebruikers met een E5-licentie of hoger. Dit lijkt wellicht een kleine wijziging, maar duidt een grote stap in het datagedreven werken waar veel organisaties naar streven. Daarnaast zien we dat het mogelijk wordt om rapportages vanuit OneDrive en SharePoint te bekijken en aan te passen, Ook cross-tenant samenwerken aan datasets, rapportages en dashboards wordt mogelijk gemaakt.

Highlight 10: Governance
Bij de mooie stappen om meer samen te kunnen werken in Power BI moeten we Governance niet vergeten. Hoe meer datastromen er door de organisatie lopen en hoe meer dataproducten er gecreëerd worden, hoe belangrijker het is om dit geheel beheer- en beheersbaar te houden. Microsoft heeft een aantal mooie updates laten zien voor Microsoft Purview. Zo is SQL Dynamic Lineage nu algemeen beschikbaar en is het ook mogelijk om je datastromen richting Power BI te visualiseren (in preview) met ‘Fine-grained Lineage’ voor Power BI Datasets.

Artificial Intelligence

Door Jerrold Stolk, Technology Lead Data & Analytics 

Highlight 11: OpenAI
Microsoft heeft in de keynote tijdens Ignite de kracht van AI getoond, in de vorm van een live demo van het Dall-E2 model. Hiermee is op basis van tekst en beelden een afbeelding te genereren. Dit model is ontwikkeld door OpenAI, een organisatie waarin Microsoft veel geïnvesteerd heeft. Microsoft past OpenAI toe in verschillende tools: GitHub co-pilot, PowerApps, Chatbots en nu ook de nieuwe Microsoft Designer Studio. De OpenAI service is als Azure dienst ook toegankelijk via de Azure Portal, al is dat wel gelimiteerd. 

Highlight 12: Machine Learning
Binnen Machine Learning zijn er verschillende updates rond Responsible AI, waarmee men inzicht krijgt in betrouwbaarheid, privacy en biases. Met Machine Learning Registries zijn modellen en configuraties uit te wisselen tussen verschillende Machine Learning omgevingen. Machine Learning tools zie je ook terug in Synapse, waar nu ook ondersteuning voor ‘R’ beschikbaar is. Ook is er een nieuwe versie van SynapseML beschikbaar, waarmee meer AI&ML functionaliteit beschikbaar is binnen Synapse.

 

Deze hoogtepunten laten een duidelijke commitment zien aan de continue verbetering van diensten en producten van Microsoft. Ben je enthousiast geworden van al deze nieuwe ontwikkelingen en functionaliteiten? Zou je dit het liefst meteen strategisch willen inzetten binnen jouw organisatie? 

Dit is enkel het tipje van de ijsberg als het gaat om de mogelijkheden van de Microsoft cloud. Wij denken graag met je na over welke (nieuwe) toepassingen de meeste waarde opleveren voor jouw organisatie.