Eén digitale ingang is genoeg

22 juli 2019

Erwin Lima

Digital Contentstrateeg

Over nut en noodzaak van een geïntegreerde digitale werkomgeving

Hoeveel interfaces heb jij openstaan op een willekeurig moment van de werkweek? En hoeveel inloggegevens gebruik je in de loop van een week? Wat draagt dat alles bij aan je focus, productiviteit en creativiteit?

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Computable.nl.

Laten we voor de grap eens een screenshot maken van ons werkgeheugen, op een willekeurig moment van de doordeweekse dinsdag.

Wat hebben we allemaal open staan?

Eens kijken; een mail client, vaak een office chat, en een intern ‘sociaal platform + chat’ zoals Yammer, Trello of Teams. Lekker sociaal team-worken.

Dan een stuk of drie browser tabs met informatieve pagina’s of een video; één of twee browser tabs met één of andere social media of web app, een database of twee, drie; en ten slotte de applicatie waarin je daadwerkelijk de klus aan het doen bent die je gepland had voor dit ogenblik. 

Ligt je smartphone binnen handbereik? Heb je minimaal één melding op je scherm? En op je smartwatch? Mooi.

Wacht, je collega wil even ‘iets tegen je aanhouden’.

En dan vergeten we nog de mentale tabbladen met zaken als je hond die bij de dierenarts langs moet, je auto waarover je nog even moest bellen met de garage, of dat ruzietje met je liefje vanochtend.

Hoe is dat allemaal geordend en geprioriteerd? Hoe loggen we veilig en gemakkelijk in en hoe houden we informatie veilig? En vooral: hoe kan dat alles in godsnaam bijdragen aan onze focus en de kwaliteit van het werk dat we aan het leveren zijn?

Te overzien

“Hoeveel interfaces en inloggegevens gebruik jij dagelijks? “

Hoeveel interfaces en inloggegevens gebruik jij dagelijks? Misschien ligt het wel aan mij en komt het doordat ik geen echte techie ben, maar een marketeer. Zodat ik bijvoorbeeld het Lastpass profiel dat mijn collega me heeft aangepraat, alleen maar gebruik voor de helft van de applicaties die ik nodig heb. Of misschien komt het doordat voor mij als marketeer social media wat belangrijker zijn dan voor jou, zodat ik meer apps en schermen open heb staan dan anderen (zou het)? 

Net alsof die schermen je beschermen tegen afleidingen van buiten het scherm.

Hoe dan ook: multitasking is voor de overgrote meerderheid van homo sapiens niet de optimale manier om je talenten en energie in te zetten.

Productiviteit, focus; eenvoud

Dus. De groei van productiviteit stagneert wereldwijd, en burn-out lijkt vaker en vaker voor te komen. Implementatie van weer een nieuwe it-tool klinkt allang niet meer als het uiteindelijke wonderlijke redmiddel voor onze teams en organisaties. En terecht.

Productiviteit, creativiteit en innovatie. In deze tijden veelgehoord, felbegeerd en allemaal aan elkaar gelieerd. Ze hebben het volgende gemeen: het begint allemaal bij jezelf. Bij een helder doel en de mindset om alles af te stemmen op dat doel. Het begint bij jouw focus, de helderheid in jouw hoofd. Één team, één taak; dat werk.

Een lastige mindset om vol te houden in de hedendaagse werkcultuur. Liever snel reageren op alles tegelijk, toch?

Maar sommigen proberen de helderheid en doelgerichtheid erin te houden. Een lastige, zonderlinge, maar lovenswaardige mindset. En wat zou het toch fijn zijn als zo’n mindset eens door een tool ondersteund kon worden, in plaats van gedwarsboomd.

Één interface

“Hoe prettig en nuttig zou het zijn om écht eens één interface te hebben, voor alles?”

Hoe prettig en nuttig zou het zijn om écht eens één interface te hebben, voor alles? Een beetje zoals Shift pretendeert te zijn, of een variant op Workspace 365. Zo’n interface waarin alle apps, teams, documenten, browservensters maar ook (en misschien vooral) je werkmail én office chat samenkomen. Waar je eenmalig inlogt, en vervolgens automatisch en veilig alle andere log-ins voor je worden gedaan.

Het zou wel fijn zijn als de default setting van het geheel dan is dat je offline werkt. Of dat je bijvoorbeeld ge-nudged wordt om offline te werken na een interval van reageren op mails en likes op de laatste foto van je kat. En ten slotte, dat het geheel gesynchroniseerd is met je mobiele devices zodat je niet een excuus hebt om alsnog afgeleid te raken.

Hé, kijk, een video met schattige katjes!