Neem Azure Integration Services en API Management uiterst serieus

9 november 2020

Gijs in 't Veld,

Voormalig CTO en Principal Consultant

Neem Azure Integration Services en API Management uiterst serieus

Microsoft is met Azure een zogenaamde mega-vendor als het gaat om cloud platforms. Tegelijkertijd zien we dat het platform op een aantal onderdelen ontzettend goed kan concurreren met de zogenaamde pure-play vendors. Bijvoorbeeld op het gebied van Data, Advanced Analytics en Integratie. Deze CTO-blog gaat over dit laatste onderwerp.

Elke organisatie doet wel aan een vorm van integratie: er zullen altijd diverse koppelingen zijn tussen interne systemen en tussen interne systemen en de keten, zoals bijvoorbeeld met toeleveranciers of grote klanten. In sommige gevallen zijn dit 1-op-1 koppelingen en steeds vaker is er een vorm van integratie middleware ingezet om orde op zaken te brengen en de integraties beter te kunnen monitoren en beheren.

Traditioneel waren daar bekende spelers als WebMethods, Tibco, Talend, Mulesoft, IBM WebSphere en Microsoft BizTalk Server die hier jarenlang goede zaken hebben gedaan. Vele organisaties hebben gedurende de afgelopen decennia vormen van integratie middleware ingezet, op basis van deze server producten. Vaak noemde men dit een ESB (Enterprise Service Bus).

Dit soort integratie platforms heeft in ieder geval de volgende kenmerken:

• Adapters voor allerlei applicaties (SAP, Salesforce, Dynamics, etc.) en technische protocollen (HTTP/s, FTP, etc.)
  • Transformatie van payloads zoals XML naar JSON en CSV, EDI, etc.
  • Routering van berichten
  • Orkestratie van integratieflows
  • Monitoring van integratieflows

Tegenwoordig, als we het over een integratieplatform hebben, hebben we het over iPaaS (Integration Platform as a Service). Dit zijn cloud diensten die het mogelijk maken om zowel on-premises integratie, cloud integratie als hybride integratie mogelijk te maken. Zelfs het ESB-patroon is hier nog steeds mee te implementeren, al moet je dat niet altijd willen toepassen in moderne software architecturen. Het iPaaS van Microsoft heet “Azure Integration Services” (AIS).

AIS heeft, ten opzichte van de traditionale on-premises integratie platforms de volgende voordelen:

• Vele adapters voor standaard applicaties en SaaS-diensten
  • Het wordt technisch beheerd door Microsoft; dus je bent alleen verantwoordelijk voor de functionele implementatie
  • Goed geïntegreerd met de rest van Azure
  • Een veel minder stijle leercurve
  • Er zijn veel meer ontwikkelaars beschikbaar voor dit platform
  • Hybride (on-premises & cloud) integratie is mogelijk

Gartner produceert elk jaar de zogenaamde Magic Quadrants om leveranciers te scoren op diverse software en cloud services categorieën. Eén ervan is Enterprise Integration Platform as a Service (oftewel iPaaS). Hieronder staat de nieuwste 2020 MQ.

Azure Integration Services

Figuur 1 – Gartner Magic Quadrant 2020 iPaaS

In het leader quadrant zien we alleen Oracle en Microsoft als zogenaamde mega-vendors. De overigen zijn allemaal pure-play vendors. Vaak zien we dat op de shortlist van CIO’s alleen de pure-play vendors terechtkomen, zoals Dell Boomi en Mulesoft. Dit is natuurlijk geheel onterecht.

Ook op het gebied van API Management staat Microsoft in het leader quadrant:

Azure Integration Services 1

Figuur 2 – Gartner Magic Quadrant 2020 API Management

Met API Management kunnen jouw business services veilig en controleerbaar ontsloten worden richting de buitenwereld, je ecosysteem. Vaak vormen iPaaS en API Management samen je integratieplatform in de cloud

Op functioneel vlak is er weinig onderscheid tussen Azure Integration Services (AIS) en Azure API Management (APIM) en de andere producten in de leader quadrants. Op een aantal punten onderscheiden AIS en APIM zich van de anderen:

• Goede integratie met de overige Azure services
  • Volledig cloud born en pay-as-you-go (niet vooraf “cores inkopen”)
  • Transparante pricing en voor iedereen hetzelfde
  • Op- en afschalen op elk moment mogelijk
  • Goede monitoring out-of-the-box
  • De community van Azure ontwikkelaars is groot en betrokken

Dus, CIO’s, mijn advies is: als je op zoek bent naar een nieuw integratieplatform in de cloud, neem Azure Integration Services en API Management uiterst serieus. Het is functioneel volledig vergelijkbaar met de pure-play vendors en biedt daarnaast nog eens belangrijke voordelen ten opzichte van hen.

En, niet te vergeten: “Nobody has ever got fired for choosing Microsoft”.

Shadow IT uit de schaduw halen

Alles weten over Azure en integratie?

De toekomst van integratie ligt in de cloud. Wilt u alles weten over Azure en integratie? Motion10 en Microsoft nodigen u uit voor het Azure & Integratie Congres 2021. Lees hier meer.