Op bezoek bij Microsoft in Seattle: Azure LEAP

27 juli 2022

Azure AI, Integration & Development en Infrastructure

Azure LEAP is een evenement dat georganiseerd wordt door Microsoft, waar een selecte groep experts van de belangrijkste partners van Microsoft Nederland bij elkaar komt. Motion10 collega’s Jerrold Stolk, Technology Lead Data & Analytics, en Emiel Kool, Unit Manager Azure & Integration, reisden naar de Verenigde Staten om in Seattle het evenement bij te wonen. Tijdens het event wordt gesproken met de leiders en visionairs op verschillende technologiegebieden binnen de Microsoft Cloud. Dit geeft inzicht in de visie en roadmap van Microsoft voor bijvoorbeeld AI (Artificial Intelligence), Cloud Infrastructure en Security en iPaaS (Integration Platform as a Service). Een kort verslag van het bezoek.

Als Microsoft Gold Partner is Azure LEAP (Lead Enterprise Architect Program) een belangrijk evenement om bij betrokken te zijn. In de kleine setting die in Seattle gecreëerd wordt kregen Jerrold en Emiel namens Motion10 de mogelijkheid om feedback te geven voor huidige services en input te leveren voor de toekomstige functionaliteiten. Invloedrijke personen binnen Microsoft, zoals Scott Guthrie (Executive Vice President bij Microsoft), zijn bij deze sessies als sprekers betrokken.

Industry Clouds

Alles komt samen in de Microsoft Cloud. De individuele Microsoftproducten kunnen onderverdeeld worden in verschillende bouwblokken: Azure Cloud, Power Platform, Microsoft 365 en Dynamics 365. Buiten deze bouwblokken, waarmee Microsoft hun volledige IT Landschap kan invullen, komen nu ook de voorgeconfigureerde Cloud omgevingen: ‘Industry Clouds’. Dit zijn voorgeconfigureerde oplossingen voor bijvoorbeeld de Retail-sector of de Gezondheidszorg, maar ook voor specifieke focus op duurzaamheid met de ‘Microsoft Cloud for Sustainability’.

Hybrid en Multi Cloud

Aangezien organisaties voorlopig nog niet volledig in de Cloud zijn, laat staan volledig in de Microsoft Cloud, wordt alles Multi Cloud, waardoor er altijd een hybride oplossing zal zijn. Om dit te realiseren zet Microsoft volledig in op de flexibiliteit van ‘deploy and run everywhere’, waar Container technologie cruciaal voor wordt. In de woorden van Satya Nadella, CEO Microsoft: “Containers have emerged as the industry standard to go from code to cloud-native, and to scale from zero to infinity as your load and business requires.” Azure Arc is daarvoor de uitgelezen oplossing om het gehele hybride IT-landschap te beheren.

Artificial Intelligence: de werkelijkheid van nu

Door de enorme ontwikkeling van AI zijn de scenario’s waar men vroeger over droomde werkelijkheid geworden. Denk aan zelfrijdende auto’s, razendsnelle geautomatiseerde visuele herkenning in logistieke processen en vertalen van spraak naar tekst met toegepaste sentiment analyses. Medische gesprekken kunnen zelfs door spraakherkenning direct geanalyseerd en verwerkt worden in medische systemen. Microsoft ziet de overduidelijke waarde van AI in operationele processen van organisaties en stelt daarom de vraag: Waarom maakt jouw organisatie hier tot op heden niet méér gebruik van?

Power Platform

Power Apps is intussen de marktleider geworden in de low code space. De combinatie met Azure en andere Microsoft Cloud diensten op het gebied van AI, System Integration en Data & Analytics verzorgen een volledige stack aan mogelijkheden voor Enterprise Application Development. Het Power Platform is ‘Low Code 3.0’ aangezien het nu mogelijk is om bedrijfsprocessen in te richten en te koppelen met andere Power Platform componenten als Dataverse en Power BI. Power Pages is het nieuwste product op het Power Platform, geoptimaliseerd voor het ontwikkelen van op maat gemaakte low-code portalen. Bedrijven kunnen met Power Pages eenvoudig websites maken, waarin bijvoorbeeld klantgegevens ontsloten worden of Selfservice voor klanten gefaciliteerd wordt.

Microsoft 365

AI-experts van Microsoft geven aan dat er in de werking van AI achter Office nóg meer suggesties en aanvullingen komen, die voortdurend beter worden. Voorbeelden hiervan zijn het voorstellen van antwoorden op mails of berichten, vragen stellen in de zoekfunctie in een document in plaats van harde zoektermen gebruiken en near real-time ondertiteling in Power Point tijdens online presenteren. Het wordt zelfs mogelijk om tekst in te spreken, die vertaald wordt naar een andere taal maar het originele stemgeluid van de spreker behoudt. Allemaal voorbeelden van nieuw toegepaste AI in de Microsoftproducten.

Dynamics 365

Het Microsoft Intelligent Data Platform zal voortdurend meer naar real-time verwerking en integratie met databronnen toewerken. Zo is er de ‘Synapse Link for Dataverse’ (een integratie met Dynamics waarmee data near real-time in een Datalake belandt) voor operationele analyse en voor gebruik in Analytics & AI. Met deze near real-time integratie is het mogelijk om analyses uit te voeren waarmee direct gestuurd kan worden in het operationele proces.

Dev Tools

Satya Nadella geeft tijdens de sessies aan: “It all starts with GitHub”. Er zal nog lang support zijn voor de Azure DevOps omgeving – iets dat we ook gezien hebben bij de transitie van BizTalk – maar het is duidelijk dat GitHub de toekomst heeft. Integraties tussen de twee omgevingen worden steeds beter, alsmede de best-practices over wat er op welke omgeving wordt uitgevoerd.

Microsoft verfijnt functies en services van Microsoftproducten door de verdere ondersteuning van AI. Dit maakt het gebruik steeds efficiënter. Naast bestaande functies en services verfijnen, worden er ook nieuwe dingen mogelijk. Dit stelt organisaties instaat een heroverweging te doen van bestaande werkwijzen. Om samen met klanten te kunnen kijken hoe innovatie in de Microsoft Cloud er in de toekomst uit kan zien, is Azure LEAP voor Motion10 erg belangrijk.

Cloud innovatie voor uw organisatie?

Wil je weten wat wij voor jouw digitale innovatie kunnen betekenen? Om meer te weten te komen, neem contact op met Jerrold Stolk, Technology Lead Data & Analytics, Emiel Kool, Unit Manager Azure & Integratie of met jouw Motion10 Accountmanager.

Neem contact op