Zelfrijdende auto als Paard van Troje

We zijn er allemaal zo blij mee, die innovaties van de consumententechnologie reuzen als Google, Facebook en Apple. Zelfrijdende auto’s, apps die vrienden voor je maken en dingen die jou vinden in plaats van andersom. Je gaat haast denken dat ze het beste met je voor hebben.

Het leuke is dat het ook echt handige toepassingen zijn! Wie wil er niet achterin zijn eigen auto zitten werken of andere fijne dingen doen, terwijl je lekker relaxed op je bestemming aankomt? En hoe handig is het als het niet meer zoveel tijd kost om dat leuke plekje te reserveren?

Jij bent het onderwerp van je dingen

Zonder dat we het echter beseffen, zijn we een steeds kleiner onderdeel aan het worden van onze “device experience”, maar we zijn nog wel steeds het belangrijkste onderwerp. Want laten we wel wezen: die zelfrijdende auto is gewoon een IoT device. Een sensor. Een heleboel sensors. Een soort Google Maps autootje, maar dan eentje die data verzamelt over jou en je gedrag en alles om je heen. Een opt-out is hier niet mogelijk. Of je geniet van je zelfrijdende auto en neemt voor lief dat alles over je verzameld wordt en vervolgens gebruikt wordt om de beste deals aan jou te verkopen, of je rijdt gewoon lekker zelf.

Singularity is al bereikt

Anoniem data verzamelen klinkt leuk, maar bestaat dat eigenlijk wel? Met de correlatiemogelijkheden van de huidige big data oplossingen is het een peulenschil om geanonimiseerde data weer te de-anonimiseren. Daar is nauwelijks ontkomen aan. Dat betekent dat als de data op één of andere manier ontsloten wordt door deze technologie reuzen, het heel makkelijk is om er nóg meer informatie uit te halen. En het te herleiden naar personen. Informatie die weer door anderen te gelde kan worden gemaakt. De API Economy vaart er wel bij.
De singularity is dichterbij dan we denken. We hebben het eigenlijk al gewoon bereikt: We kunnen niet meer bestaan zonder onze technologie, maar de grote jongens weten ondertussen steeds meer over ons. Meer nog dan we zelf weten. Zo lang ze het te goeder trouw gebruiken is het prima, want we vinden dat eigenlijk wel fijn. Maar als het gehackt kan worden en vervolgens misbruikt wordt door niet zulke fijne organisaties moeten we op gaan passen. Of als het gebruikt wordt door overheidsinstanties die zichzelf dat recht geven. De opt-out knop voor de smart city heeft grote gevolgen… Nowhere to hide.