Menu

De aftrap van deze bootcamp wordt gedaan door de voorzitter van de dag; Wilfred Noppers. Hij begint met het introduceren van Motion10. Een van de belangrijkste onderdelen van bedrijfsvoering bij Motion10 is de cirkel van groei; Motion10 investeert veel in de groei van haar consultants, waardoor zij in staat zijn de klant te helpen groeien. Deze helpt op zijn beurt Motion10 weer groeien en zo is de cirkel rond.

Motion10 heeft de laatste jaren ook een eigen overgang naar een hybride of cloud-gebaseerde manier van werken doorgemaakt. Integraties die momenteel in BizTalk worden uitgevoerd, verschuiven steeds meer naar de cloud.

AIMS Integration Monitoring Bootcamp

 

(Cloud)integratie en innovatie zijn de onderwerpen van de dag en brengen ook de beheerproblemen die ons vandaag samen hebben gebracht. Hoe deze steeds groter wordende integraties te monitoren, is namelijk een vraag die al bestaat sinds de eerste integraties werden gedaan. Wilfred deelt met zijn publiek dat Eva de Jong een pionier is geweest op het gebied van monitoring en de introductie van AIMS in Motion10. De Goudse-verzekering is de eerste Motion10-klant die, naar tevredenheid, met AIMS werkt.

Referentie: https://www.aims.ai/resources/de-goudse-chooses-aims

De aanwezigen worden uitgenodigd om zichzelf voor te stellen, tien verschillende bedrijven zijn aanwezig op dit evenement met in totaal 20 consultants, managers en integratiedeskundigen. Ze herkennen allemaal de issues beschreven door Wilfred. Monitoring en onverwachte downtime veroorzaken veel problemen voor elke klant. Hoewel de branches van de aanwezige bedrijven heel verschillend zijn, staan ​​ze voor dezelfde uitdagingen; hoe beheren en monitoren we onze bestaande integraties en hoe verplaatsen we deze integraties met monitoring naar de cloud?

Challenges of Digital Business and Cloud Transition

Gijs in ’t veld vertelt ons over het verschil tussen traditioneel en digitaal werken; traditionele business zoals we die kennen (met behulp van een ESB om verbinding te maken met on-prem systemen en met klanten), maar we geraken steeds meer gewend aan een agile manier van werken, waarbij we verbinden met behulp van intelligentie, ecosystemen en ‘IoT’. Gartner verklaarde eerder dit jaar dat “integratie de kern vormt van het digitale technologieplatform voor bedrijven”.

Hoe meer je innoveert, hoe meer je moet integreren. Gijs verwijst naar Gartner’s Pace-lagen om uit te leggen hoe dit werkt.

De belangrijkste vragen die we hebben over het moderniseren van applicaties zijn; hoe doe je dat op een slimme en veilige manier. De IT-evolutie en trends op het gebied van applicatieontwikkeling en -integratie komen aan bod, een start met het Mainframe in 1970’s tot API’s in 2014+. Gijs legt ons uit waar we vandaan komen, maar het belangrijkste; waar gaan we naartoe?

Devops is de manier om in IT te werken; Cloudinnovatie en development zijn constante processen, met een korte time-to-market, development en operatie teams moeten worden gecombineerd voor de beste resultaten.

 

AIMS Integration Monitoring Bootcamp 1

De belangrijkste vragen die we hebben over het moderniseren van applicaties zijn; hoe doe je dat op een slimme en veilige manier.

De IT-evolutie en trends op het gebied van applicatieontwikkeling en -integratie komen aan bod, een start met het Mainframe in 1970’s tot API’s in 2014+. Gijs legt ons uit waar we vandaan komen, maar het belangrijkste; waar gaan we naartoe?

Devops is de manier om in IT te werken; Cloudinnovatie en development zijn constante processen, met een korte time-to-market, development en operatie teams moeten worden gecombineerd voor de beste resultaten.

AIMS Integration Monitoring Bootcamp 2

Werken met integratie-lagen:
On prem app en databases, SaaS- en PaaS-apps, met daarbovenop onze integratielaag.
We gebruiken PowerApps, PowerBI, Flow en andere hulpmiddelen als GUI voor gebruikers.

AIMS Integration Monitoring Bootcamp 3

Omdat de omgeving steeds complexer wordt, worden er meer integraties uitgevoerd met diverse tooling, waardoor monitoring belangrijker (onmisbaar) wordt.

Introduction of AIMS door Ricardo Torre

Uitdagingen bij het monitoren zijn b.v.

 • BizTalk Configuration Changes
 • Suspended Messages and Errors
 • BizTalk Performance
 • Throttling
 • Capacity Management
 • Server Performance
 • Identify Physical bottlenecks
 • SLA Management
 • Configuration Changes
 • Failures and Errors
 • Logic Apps Performance
 • Capacity Management
AIMS Integration Monitoring Bootcamp 4

Het is belangrijk om te weten wanneer afwijkend gedrag plaatsvindt omdat je snel moet kunnen reageren.Niet alleen monitoring op storingen, maar ook monitoring van de prestaties is erg belangrijk, throttling, CPU en Memory zijn bekende probleem veroorzakers die we met BizTalk ervaren. Schalen en factureren is weer heel belangrijk in Azure, net als bijvoorbeeld het monitoren van SLA’s.

AIMS maakt gebruik van AI en Machine Learning door duizenden metrics te verzamelen die belangrijk zijn, deze te correleren en ze te presenteren in een fijnmazig monitoringdashboard. Bij het monitoren van uw integratieomgeving willen we zoveel mogelijk van reactief naar proactief gaan en geen tijd verspillen aan het oplossen van problemen, door downtime in kritieke bedrijfsprocessen te voorkomen.

Het inschakelen van tracking is niet nodig met AIMS-agents, omdat de enige gegevens die worden vastgelegd metadata en metrics zijn. Als AIMS deze gegevens kan vastleggen, kunnen deze gebruikt worden om de agents te voeden of om een custom agent te maken met behulp van de op .NET gebaseerde SDK.

AIMS Integration Monitoring Bootcamp 5

Ricardo demonstreert zijn AIMS-omgeving, de demo is hier te zien: (link naar presentatie).

Demo: Anomaly detection met AIMS

Ricardo geeft een snelle demo van AIMS, door te laten zien hoe veel voorkomende problemen die bedrijven hebben te detecteren en hoe eenvoudig het is om deze problemen op te lossen met behulp van AIMS Anomaly-detectie. Er verschijnt een gedetailleerde pagina met de status, waar aangegeven wordt waar de anomaly zich heeft voorgedaan en hoe laat.

Op het tabblad ‘TimeLine Bars’ wordt de tijdlijn van de anomalie weergegeven, dus wanneer is deze voor het eerst gestart en wat is door deze afwijking verder nog geactiveerd? De lijst bevat veel informatie over de individuele afwijkingen, en geeft een compleet beeld van wanneer de verschillende afwijkingen begonnen, hoe lang het duurde en wanneer er iets werd beïnvloed.

Wanneer je naar het Massaging Pattern gaat dat is geassocieerd met de anomalie, kun je zien dat SendPort oranje wordt weergegeven, wat wijst op een afwijking. De anomalie wordt ook aan de rechterkant weergegeven. Enkele interessante statistieken worden getoond in de afgelopen 7 dagen, en geven al de oorzaak van de anomalie aan.

Wanneer je de SendPort selecteert, ontdekken we welke afwijkingen op welk specifiek tijdstip zijn opgetreden, en leren we dat de anomalie is opgetreden vanwege een toename van het berichtenvolume gedurende de nacht. Ricardo heeft live, snel en succesvol, de anomalie kunnen doorgronden en kwam er met een paar klikken achter wat er gebeurd is en wat er nodig is om het op te lossen.

Lab: Create a top component report

Klanten worden uitgenodigd om de AIMS voor het eerst te gebruiken tijdens dit evenement. We beginnen met het maken van een topcomponent rapport.

Je kunt het lab hier vinden.

Presentatie en Demo: Cloud monitoring met de AIMS-agents

Monitoring voor PaaS-diensten wordt steeds vaker gevraagd. Ricardo Torre deelt geweldig nieuws; AIMS heeft een agent voor Azure-monitoring ontwikkeld, die nu in preview is!

Als je de AIMS Azure-agent gebruikt, kan alle data en de factuurgegevens van jouw Azure-abonnement doorgrond worden. Met behulp van Machine Learning en kunstmatige intelligentie (AI) worden de gegevens gebruikt om anomalies te voorspellen en downtime te voorkomen.

Op gebied van kosten zal de agent je zelfs waarschuwen wanneer uw rekeningen hoger zullen zijn dan normaal.

Lab: Create your own Environment Health Report

In deze Lab maken de aanwezigen kennis met een Environment Health Report.

Je kunt het lab hier vinden.

Presentatie door Ricardo Torre; AIMS SDK

De laatste presentatie van de avond gaat over het gebruik van de AIMS SDK om een custom agent te bouwen die metadata, statistieken en events in een back-endsysteem pusht. De SDK is gebaseerd op .NET en wordt gebruikt om custom agents te maken waar nodig. De SDK geeft ons een snelle en makkelijke manier om integratietoepassingen aan te sluiten op uw AIMS-omgeving.

De SDK is te downloaden op: https://github.com/aimsinnovation

Lab: Solve your own anomaly!

In deze opdracht kunnen de aanwezigen een van de veelvoorkomende problemen oplossen die bedrijven hebben met monitoring, en zien hoe gemakkelijk het is om deze problemen op te lossen met behulp van AIMS Anomaly detectie.

Je kunt de lab hier vinden.

Alle aanwezigen voltooiden de labs met succes en werden beloond met een certificaat en een Motion10-chocoladereep.

AIMS Integration Monitoring Bootcamp 6

In het kort

“Bekijk hier de volledige training.”

'