Roundtable Dinner: De toekomst is NU – innoveren mét lef

10 november 2022

Roundtable Dinner: De toekomst is NU – innoveren mét lef 1

Hoe kijken wij naar de toekomst, te midden van complexe processen en snelle technologische ontwikkelingen waar directie, CIO’s en IT-managers mee te maken krijgen? Een selecte groep gasten kwam op uitnodiging van Motion10 bij elkaar voor het Roundtable Dinner ‘De toekomst is NU – innoveren mét lef’ op dinsdag 2 november in de RDM Next Loft, bij de Innovation Dock in Waalhaven. Op het menu: een spraakmakende introductie door Menno Lanting (dé expert op het gebied van de impact van de snel veranderende wereld op innovatie, organisaties en leiderschap), tafeldiscussies over actuele thema’s en uitdagingen rondom digitale transformatie. 

De lampjes van de kranen en schepen in Waalhaven schenen door de industriële ramen van de RDM Next Loft. Overdag is dit een loods vol pionierende start-ups. Beginnende ondernemingen die snel manoeuvreren en waar projecten wel eens op de schop gaan om opnieuw te beginnen. Zo vielen in de avond, tijdens de presentatie van Menno Lanting, hier en daar een aantal digitale transformatie ‘darlings’ als scherven op de grond. ‘Kill your darlings’, zoals het gezegde luidt. Oftewel, gooi juist die favoriete voorkeuren weg die veroorzaken dat je de verkeerde koers blijft varen. 

Innoveren mét lef
Hoe kunnen stappen worden gezet om niet alleen in te zetten op digitale innovatie, maar juist digitale tránsformatie?
Het exclusieve gezelschap bij het Roundtable Dinner heeft in de organisatie dagelijks te maken met onontwijkbare uitdagingen en razendsnelle technologische ontwikkelingen. ‘The War for Talent’, kwetsbaarheden op het gebied van Security, ontwikkeling van Artificial Intelligence en een wendbare organisatie worden, zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Motion10 besloot een intieme setting te creëren waar, door een spreker’s uitdagende perspectieven én gezamenlijke discussie, inspiratie kan ontstaan voor deze thema’s. 

De snel veranderende wereld
Na een korte openingsborrel werd men uitgenodigd aan te schuiven bij de dinertafels. Het begin was een introductie door Frank Langeveld – Commercieel Directeur van Motion10 en gastheer voor de avond – en toen ging het woord naar Menno Lanting. Hij is dé expert als het gaat om de impact van de snel veranderende wereld op innovatie, organisaties en leiderschap.
Met hier en daar een humoristische knipoog, kwam het gezelschap tijdens zijn presentatie in aanraking met waarom 60 tot 70 procent van digitale transformaties mislukken. Door praktische voorbeelden van ‘Digitalisatie Kampioenen’ aan te halen en zijn unieke kijk erop los te laten, werd het gezelschap meegenomen in de verschillende paradoxen die aanwezig zijn wanneer men digitaal wil transformeren. 

Digitale Transformatie
Dat er voldoende voorbeelden zijn van digitalisatieprojecten die uiteindelijk meer kosten dan dat ze opleveren, is geen verrassing. Waarom dit het geval is, wordt echter niet altijd helder omdat tegenstrijdigheden het zicht vertroebelen.  

 

“We onderschatten het effect van nieuwe technologie op lange termijn, en overschatten het op korte termijn.” – Menno Lanting 

 

Menno schetste hiermee een duidelijk probleem en liet zien hoe timing en verschillende digitaliserings-mythen hier onder andere mee te maken hebben.

Drie gangen, drie stellingen
Toen het verhaal van Menno Lanting ten einde kwam en hij de vragen van een aantal dinergasten verzag van antwoord, was er een scala aan nieuwe inzichten. 

“Het maakt niet uit waar je komt of hoe hip het bedrijf ook is, overal is weerstand tegen vernieuwing.” – Menno Lanting 

Naast nieuwe inzichten, kwam de heerlijke geur van het driegangendiner inmiddels ook de loft binnenzweven. Ter aankondiging van elke nieuwe gang werd door Wilfred Noppers, Directeur Business Development bij Motion10, een stelling geïntroduceerd die aan tafel ontmanteld kon worden.
De sfeer was goed. Onder het genot van de drie gangen en de zojuist opgedane inspiratie, gingen onze gasten het gesprek met elkaar aan. Hierbij bleek dat, ondanks de verschillende sectoren waarin men werkzaam is, er veel overeenkomsten zijn in de visie op de toekomst. De gesprekken waren open, vol constructieve interactie en er werd creatief nagedacht over nieuwe ideeën. 

Artificial Intelligence, NU de tijd?
Na iedere gang werd er een conclusie getrokken met een aantal standpunten. Eén stelling die veel stof liet opwaaien tijdens de gesprekken was: ‘Mijn organisatie is nog niet klaar voor Artificial Intelligence (AI)’.
Om de inzichten die in de presentatie naar voren kwamen meteen toe te passen, werd het belang van AI aangehaald en de rol die het kan spelen in het vormen van bedrijfsprocessen in de toekomst. Dit resulteerde dan ook in het standpunt: ‘AI is niet het doel, het oplossen van een probleem of vraagstuk wel’.

Als afsluiting van de avond mengden de aanwezigen zich onder het genot van een drankje en met uitzicht op het water van de Nieuwe Maas onder elkaar.


‘De toekomst is NU’, een paradox waar er meerdere van aanwezig zijn in de IT. Motion10 denkt met u mee en biedt ondersteuning in elke fase van uw digitale innovatie, zodat er met lef geïnnoveerd kan worden.

Benieuwd naar de werkwijze van Motion10 en hoe wij digitale innovatie succesvol maken voor organisaties? Neem contact op met Wilfred Noppers, Directeur Business Development bij Motion10. 

Neem contact op