Menu

Cloud security hoeft geen issue meer te zijn

On premise of cloud? Voor veel organisaties blijft dit nog even een heet hangijzer. Met de komst van SharePoint 2016 en de verschillende hybride opties kunt u alvast mooi genieten van de voordelen van de cloud (schaalbaarheid, betalen naar gebruik, altijd het nieuwste van het nieuwste) terwijl u toch in control blijft van uw eigen data. Ondertussen is de veiligheid van uw data in de cloud inmiddels bijna exact net zo waterdicht als die in uw eigen datacenter.

  • Update, mei 2017: inmiddels is de General Data Protection Regulation van kracht. Vanaf mei 2018 moeten alle organisaties in Europa die data verzamelen en analyseren, aan deze wet voldoen. Meer over de GDPR en wat deze voor uw organisatie betekent, leest u hier.

Trump: Het enige dat nog serieus fout kan gaan met data in de Microsoft cloud

In 2015 hield Safe Harbor de gemoederen in Europa verhit. Hoe veilig zou het zijn als onze cloud data niet meer beschermd werd door een verdrag dat de relatief strenge Europese privacywetgeving ook in de VS bekrachtigt? Rond dezelfde tijd dat het Europese hooggerechtshof oordeelde dat Safe Harbor niet safe genoeg was, was Article 29 (een vereniging die de privacy en bescherming van persoonsgegevens beschermt) al onderweg met de opvolger ervan: Privacy Shield. Daarbij overigens bijgestaan door de VS en verschillende Amerikaanse bedrijven, waaronder Microsoft.

Als alles goed gaat, en president Trump niet nog op het laatste moment rare sprongen maakt, zal Privacy Shield vanaf 1 februari dit jaar van kracht zijn. Vanaf dat moment hoeft u zich in principe geen zorgen meer te maken over het compliant zijn met Europese richtlijnen wanneer u data in de cloud opslaat.

Het verschil tussen SharePoint 2016 on premise en SharePoint Online

Het verschil in relatieve veiligheid tussen SharePoint on premise en zijn cloud broertje zal dus, als alles woensdag goed gaat, wegvallen. Microsoft Office 365 en SharePoint zijn dan naast ISO 27001 gecertificeerd, ook volgens de Europese wet op bescherming van persoonsgegevens veilig. Het is dan nog steeds wel zo dat de volledige cloud-gebaseerde omgeving meer mogelijkheden en schaalbaarheid biedt dan een on premise of hybride omgeving.

Wilt u meer weten over de functionele overeenkomsten tussen SP 2016 on prem of Online, bekijk dan deze video. Over het verschil in beveiliging hoeft u zich dus minder zorgen te maken. U zult hoe dan ook wel zelf goed na moeten denken over de manier waarop u verschillende mensen autorisatie geeft om uw data in te zien en/of te wijzigen.

De meeste “hacks” zijn gevolg van slecht beleid en menselijke fouten

Daarbij: data-breuken komen in het grootste gedeelte van de tijd niet voort uit ingewikkelde hacks van zwaarbeveiligde, grote data-centers. Of u uw digitale werkomgeving nu binnenshuis of in de wolken neerzet: dataleaks hebben meestal eerder te maken met gebrekkige governance en andere menselijke fouten.

Collega Richard Fransen schreef eerder een blog waarin hij zijn verbazing besprak over de weinige aandacht die IT Governance krijgt, terwijl we wel continu om de oren worden geslagen met berichten over dataleaks en ontvreemde persoonsgegevens. CTO Gijs in ’t Veld vroeg zich eerder af of bedrijven niet gewoon teveel data opslaan. Ook volgens hem valt of staat alles met de manier waarop data wordt opgeslagen en de afspraken die we er onderling over maken.

Cloud of geen cloud: de veiligheid van uw data hoeft er niet van af te hangen. Zorg wel dat u in het inrichten van uw omgeving en uw governance goede keuzes maakt.

Meer weten?

  • Meer weten over on premise, hybride of in de cloud opslaan van uw Enterprise content? Lees dan nu deze whitepaper en bepaal wat voor u het beste scenario is.
  • Bekijk ook deze blog van Microsoft over de veiligheids- en security aspecten van Delve (dus SharePoint) en Office 365.
  • Heeft u andere vragen over dataveiligheid? Neem contact op met onze SharePoint en Office 365 specialisten. Zij helpen u graag verder.
  • Update, mei 2017: inmiddels is de General Data Protection Regulation van kracht. Vanaf mei 2018 moeten alle organisaties in Europa die data verzamelen en analyseren, aan deze wet voldoen. Meer over de GDPR en wat deze voor uw organisatie betekent, leest u hier.

SharePoint of Office 365 strategisch inzetten

Wilt u meer weten over hoe SharePoint of Office 365 strategisch het beste in te zetten is, voor de maximale winst voor uw organisatie?

Download dan nu het boek “Office 365 strategisch inzetten”