SQL 2016 End Of Support: deze opties zijn er

11 mei 2021

Na afloop van het SQL 2016 Migrate Assessment beschikt je over een advies over het meest geschikte migratiescenario voor jouw organisatie

Door Lowie Pouwels, Data & Analytics Consultant

Leeft jouw data nog op SQL 2016? Dan staat je als organisatie voor verschillende uitdagingen, nu Microsoft SQL 2016 per 13 juli 2021 niet meer ondersteunt, zoals geen ondersteuning bij security en bugs en toekomstige beperkingen op het gebied van functionaliteit en compatibiliteit. Gelukkig zijn er verschillende opties om deze scenario’s te voorkomen. In dit blog vertel ik je welke dit zijn.

Hoewel je kunt kiezen voor SQL 2016 extended support of een overstap naar SQL 2017 of SQL 2019, adviseert Motion10 je te kiezen voor een upgrade van jouw on-premise omgeving naar de Azure cloud. Hieronder licht ik de belangrijkste voordelen toe:

• Resources eenvoudig op- en afschalen op basis van gebruik
    Met een cloud-oplossing schaalt je resources eenvoudig op en af op basis van gebruik, waardoor je alleen betaalt voor jouw daadwerkelijke gebruik. Zo kun je bijvoorbeeld ‘s-nachts kosten besparen als niemand gebruikmaakt van het platform. Bij gebruik van een SQL Server betaalt je altijd volledig voor de hardware en software.
  • Optimaal ontzorgd
    Met een cloud-oplossing ben je optimaal ontzorgd. Je hoeft geen hardware en software meer aan te schaffen en te beheren. Ook ben je altijd voorzien van de laatste software updates en worden nieuwe functies en connectoren automatisch toegevoegd. Deze zaken worden door Microsoft geregeld.
  • Standaard connectoren naar veelgebruikte softwarepakketten
    Met een cloud-oplossing beschikt je over standaard connectoren naar veelgebruikte softwarepakketten. Hierdoor is het heel eenvoudig om systemen te koppelen en hieruit data te ontsluiten. Dit bespaart veel tijd, die je kan besteden aan het beter bedienen van de business in haar wensen en behoeften.

Upgrade SQL Server naar de Azure cloud: twee opties

Bij een keuze voor de upgrade van jouw SQL Server-omgeving naar de Azure cloud zijn er twee opties:

• Azure SQL Managed Instance
    De eerste optie is migratie naar een Azure SQL Managed Instance. Dit is de veiligste optie. De compatibiliteit met de SQL-omgeving is zeer goed. Een migratie kan vaak 1-op-1 zonder enige code aan te passen. Daarnaast heb je direct de voordelen van de cloud. Het platform is schaalbaar en je heeft geen kosten meer voor onderhoud, beheer en infrastructuur. Wel is Azure SQL Managed Instance de duurste optie. Als je nog een lopende SQL-licentie heeft, kun je deze gebruiken om de kosten te verlagen.
  • Azure SQL Database
    De tweede optie is migratie naar een Azure SQL Database. Dit is de goekoopste optie. Ook hier heb je direct de voordelen van de cloud als een schaalbaar platform en geen kosten meer voor onderhoud, beheer en infrastructuur. Daarentegen kan de compatibiliteit met de SQL-omgeving minder goed zijn.

ETL of Analysis Services

Kies je voor migratie naar de cloud en heeft je naast jouw database ook ETL draaien of maakt je gebruik van Analysis Services? Deze componenten zijn as-is te migreren naar de cloud. Data Factory, de ETL-tool binnen Azure ondersteunt native SSIS packages, deze kunnen dus direct mee gemigreerd worden. Hetzelfde geldt voor Analysis Services, ook deze modellen zijn eenvoudig te migreren naar de cloud.

SQL 2016 Migrate Assessment

Migreren van SQL 2016 naar de Azure cloud kan in veel gevallen snel en probleemloos. Om vast te stellen hoe dit ook voor jouw organisatie mogelijk is, heeft Motion10 het SQL 2016 Migrate Assessment ontwikkeld. Na afloop van het SQL 2016 Migrate Assessment beschik je over een advies over het meest geschikte migratiescenario voor jouw organisatie.

Meer weten of direct aan de slag?

Wil je meer weten over wat het SQL 2016 Migrate Assesment voor uw organisatie kan betekenen of direct aan de slag? Download hier meer informatie of neem contact op Alex Zweekhorst, Unit Manager Data & Analytics, op 06 27 32 29 92 of alex.zweekhorst@motion10.com.