Menu

Supply chain visibility, de cloud en de Uberificatie van transport

De sector transport en logistiek staat er niet om bekend dat het het meest innovatieve, IT-gedreven werkveld is. Ondertussen vliegen de innovaties in die sector ons om de oren. De “Uberificatie” van vrachttransport; platooning, real-time track-and-trace, de computergestuurde haven van Rotterdam. Welke trends verwachten we te zien in 2017, op het kruisvlak van ICT en logistiek? En: welke zijn het meest belangrijk om te volgen?

Benchmark 2016/2017 Motion10: onderliggende trends?

Vorig jaar voerde Motion10 een benchmarkonderzoek uit onder logistieke organisaties in Nederland. In het benchmarkrapport dat daaruit volgde leest u wat de ICT trends zijn die dit jaar voor Nederlandse organisaties in uw sector belangrijk zullen zijn. Wat opvalt als we de resultaten uit dat onderzoek vergelijken met wat nu de belangrijkste trends voor 2017 wereldwijd lijken te zullen zijn, is dat twee onderliggende trends in het rapport al naar voren komen.

Supply chain visibility

Ten eerste zijn de veranderende wensen en eisen van klanten en partners de belangrijkste drivers voor het inzetten op (digitale) innovatie. Met name het vergrote inzicht in dienstverlening dat klanten en partners wensen, lijkt hoog op de agenda te staan. Supply chain visibility staat dan ook bovenaan het lijstje wat u hieronder vindt.

Supply chain integration

Ten tweede is er om die zichtbaarheid te kunnen geven, maar ook om vloeiender en efficiënter samen te kunnen werken in de keten, grote behoefte aan slimme systeemintegratie. Ketenintegratie, maar ook integratie tussen eigen systemen.

Logistieke bedrijven lijken zich er in toenemende mate bewust van te worden dat flexibele integratie een belangrijke eerste stap is, voor de waarschijnlijk enorm veranderlijke toekomst. Een flexibele mindset is vereist, maar de wendbare manier van werken en denken moet ook technisch mogelijk gemaakt worden. Voor een voorbeeld van hoe logistieke bedrijven nu proberen die wendbaarheid technisch te ondersteunen, bekijkt u de case van Koninklijke Rotra. In die case leest u ook meer over hoe je de directie kunt overtuigen om te investeren in feitelijk onzichtbare technologie.

Trends voor 2017

  1. Betere end-to-end supply chain visibility.

Al decennia wachten transport- en logistiekbedrijven op het 24 uur per dag, 365 dagen per jaar inzichtelijk kunnen hebben van waar een bepaalde lading zich exact bevindt. Bart de Muynck, research director bij Gartner, zegt dat het nu bijna zover is. Dankzij systemen van grote softwarespecialisten die verbeterde zichtbaarheid mogelijk maken kunnen we nu bijna realtime zien waar een vracht zich bevindt; in een truck, onderweg, op zee, of ergens vergeten op een parkeerplaats.

  1. Hogere adoptie van TMS (Transport Management Systemen)

Met name kleine en middelgrote ondernemingen gaan meer gebruik maken van TMS systemen, vanwege de verminderde kosten die de komst van de cloud mogelijk maakt (zie ook punt 4).

  1. De Uberificatie van transport

Het wordt steeds meer gemeengoed om de laatste kilometers van het vervoer van een lading via een open marktplaats af te stemmen. Steve Banker is vice president of supply chain management bij de ARC Advisory Group. In een interview met Logistics Management zegt hij: “We zagen in 2016 meer dan een miljard dollar aan kapitaal worden geïnvesteerd in oplossingen voor transport in de ‘Last mile’, en honderden miljoenen voor langeafstandsvervoer, volgens een Uber-model.”

  1. Cloud wordt een groter en belangrijker onderdeel van de TMS markt.
    Cloud technologie zorgt ervoor dat voorheen onbereikbare mogelijkheden ook voor middelgrote en kleinere bedrijven serieuze opties worden. En binnen de logistieke keten is de data die u gebruikt vaak afkomstig van derden.

 

“De cloud is heel geschikt voor TMS. Logisch, aangezien de meeste TMS-data zich buiten de bedrijfsmuren bevindt. Dus waarom zou je je systemen beperken tot die vier muren?”

Amit Sethi, senior manager logistics and supply chain bij Capgemini.

In 2017 is het te verwachten dat deze trend zich voortzet, ook doordat grotere leveranciers cloud-gebaseerde oplossingen voor TMS uit gaan rollen of verder uit gaan breiden.

Veel bedrijven zijn echter nog niet klaar voor een volledige overstap naar de cloud. In een hybride samenstelling kan de cloud u ook helpen uw bestaande infrastructuur hoger te laten renderen. Meer over hoe cloud technologie ook uw bedrijf kan helpen de bestaande investeringen in IT qua output te maximaliseren? Bekijk dan dit artikel.

  1. Meer belang voor Location Analytics

Een onderzoek van Dresdner Advisory Services (2017) laat zien: binnen de energiesector en de transportsector wordt het hoogste belang toegekend aan Location Analytics, nog vóór Big Data en IoT. Dresdner Advisory Services definieert Location Analytics als de vorm van Business Analytics (Business Intelligence) waarbij geografische locatie de belangrijkste dimensie van analyse is. Deze vorm van analyse levert bijzonder waardevolle informatie op voor het beter en efficiënter managen en plannen van transporten. Verwacht ook hier meer ontwikkelingen te zien in 2017.

Meer over het toepassen van geografische locatie als dimensie voor de analyse van data ziet u in deze video over Microsoft Power BI. Meer over het genereren van inzichten met behulp van data? Bekijk de Microsoft Business Intelligence whitepaper.

Flexibel platform gecombineerd met data over locatie

Een flexibel integratieplatform (geheel, gedeeltelijk of niet in de cloud) is de plek waar u uw processen en data samen kunt laten komen. Ten bate van flexibiliteit, inzicht en versoepelde samenwerking met partners in de (logistieke) keten. Als u dit combineert met locatie-gebaseerde data, bijvoorbeeld verzameld met behulp van de Azure IoT Suite, levert u dat de mogelijkheid om inderdaad realtime inzicht te hebben in de locatie van ladingen vracht over uw gehele supply chain. Wat voor slagen in efficiëntie en kostenbesparing zou u hierdoor kunnen maken? De mogelijkheden lijken eindeloos. 2017 belooft een mooi jaar te worden…

 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste trends op het gebied van ICT voor de sector logistiek en transport, en hierover van gedachten wisselen met vakgenoten? Zorg dan dat u erbij bent tijdens het Webinar BI voor de logistiek. Save the date: meld u nu alvast aan