Weg met saai, repeterend werk, welkom Robotic Process Automation!

2 maart 2022

Eric van Waas

Senior Modern Work & Security Consultant

In veel organisaties worden nog veel repeterende processtappen uitgevoerd. Hoe fijn zou het zijn als veelal terugkomende, saaie werkzaamheden geautomatiseerd kunnen worden? Dat kan nu met behulp van Robotic Process Automation (RPA). In deze blog beschrijft Eric van Waas, Senior Modern Work & Security Consultant, waar robotisering effectief is en hoe dit toegepast kan worden.

Waarom RPA?

In de meeste organisaties kom je het nog steeds tegen; medewerkers die dagelijks dezelfde proceshandelingen uitvoeren. Vaak komt dit omdat systemen niet naadloos samenwerken, er gebruik wordt gemaakt van gesloten, verouderde applicaties (zogenaamd legacy systemen), of omdat bedrijven waarmee wordt samengewerkt niet beschikken over API’s (‘ingang via de achterkant’) om informatie uit te wisselen.

Een praktijkvoorbeeld hiervan is een woningcorporatie. Een woningcorporatie verhuurt woningen. Bij het opzeggen van de huur wordt dat netjes in de primaire informatiesystemen verwerkt, maar er is meer nodig om de opzegging volledig af te handelen. De energie- en waterbedrijven moeten geïnformeerd worden over deze opzegging en een opzichter moet een afspraak maken voor de oplevering. Dit soort processtappen zijn meestal niet geautomatiseerd, omdat de systemen niet via vooraf afgesproken protocollen kunnen samenwerken. Energie- en waterbedrijven hebben een eigen portaal bijvoorbeeld. Veel van deze administratieve stappen worden handmatig door medewerkers uitgevoerd. Medewerkers doorlopen dezelfde handelingen bij het aanmelden, muteren en afmelden van huurders in verschillende portalen. Het is tijd dat deze proceshandelingen gerobotiseerd worden.

 

Wat is RPA?

Met behulp van Robotic Process Automation (RPA) kunnen relatief eenvoudige repeterende proceshandelingen geautomatiseerd worden. RPA is een software-robot waarmee muisklikken en toetsaanslagen opgenomen worden en daarna herhaaldelijk afgespeeld kunnen worden. RPA is systeem onafhankelijk (werkbaar op bijna alle systemen), het neemt administratief werk uit handen én kan het werk (waarschijnlijk) accurater uitvoeren dan de mens. Het is dus niet noodzakelijk om bestaande processen aan te passen, RPA doet namelijk dezelfde handelingen als de gebruiker.

Waar RPA op toegepast kan worden is geen eenvoudige vraag. Daar waar systemen niet beschikken over API’s is het toepassen van RPA een mogelijkheid. Het verschil hierin is dat API’s een ingang zijn via de ‘achterkant’ en RPA aan de voorkant van een systeem (integratie via de beeldbuis), net zoals een gebruiker doet. Hierdoor is RPA systeemonafhankelijk en kan er met verschillende soorten software en webapplicaties gewerkt worden.

Power Automate Desktop

Binnen het Microsoft Power Platform heeft RPA inmiddels een nadrukkelijke plek veroverd. Daar waar in 2019 RPA nog bestond uit verschillende producten, Selenium én WinAutomation, is het nu ontwikkeld tot één volwassen product: Power Automate Desktop. De ontwikkeling staat niet stil; iedere maand zijn er nieuwe functionaliteiten beschikbaar die het ontwikkelen van RPA-processen vereenvoudigen. Power Automate Desktop bevindt zich in het leaders quadrant van Gartner. Power Automate Desktop past naadloos op het Power Platform, waardoor RPA eenvoudig toegepast kan worden in samenwerking met Power Apps, Power BI en Power Automate.

Wilt u meer informatie over onze Microsoft Power Platform-aanpak?

Met het Microsoft Power Platform stelt u iedereen in uw organisatie in staat om werk van hun innovatieve ideeën te maken en de eigen processen te verbeteren. Motion10 helpt u de flexibiliteit en snelheid van het Power Platform te verbinden met de betrouwbaarheid van Microsoft cloud- of hybride architectuur.

Senior Modern Work & Security Consultant Lees hier meer over het Microsoft Power Platform