Menu

Voor meer diversiteit in de ICT

Voor #WomaninMotion interviewen we enkele vrouwen die het aangedurfd hebben de schijnbaar suffe, typisch mannelijke wereld van de ICT te betreden. Hoe is het om als vrouw in de ICT te werken? Wat zou je andere vrouwen aanraden? Alexandra van der Most liep stage bij Motion10, op het gebied van Data Science. Nu is ze Young Professional Data & Analytics. Zij vertelt over haar ervaringen.

Met wiskunde iets toevoegen aan de maatschappij

Ik had het gevoel dat je zo, in de richting van data, met wiskunde echt wat toevoegt aan de maatschappij. Zo kom je dus terecht bij de ICT.

Noorse hulpdiensten

Waarom heb jij gekozen voor de IT-wereld?

“Al op de basisschool was ik heel goed in rekenen. Ik vond het leuk om te doen, het ging me makkelijk af. Ook op de middelbare school gingen bèta vakken gemakkelijk, talen veel minder. Zo is de voorkeur voor wiskunde ontstaan. Mijn bachelor-eindproject ging over data rondom Noorse hulpdiensten. Elf standplaatsen; een gegeven aantal helikopters en ambulances. Hoe optimaliseer je dat? Hoe zorgen we ervoor dat alle ongevallen in Noorwegen op tijd bereikt worden? Echt een heel leuk project.

Ik kreeg toen het gevoel dat je zo, in de richting van data, met wiskunde echt wat toevoegt aan de maatschappij. Zo kom je dus terecht bij de ICT.

Ik was van plan om hierna een Master te gaan doen in september: Computer Science. Maar dat is gewijzigd; het staat nu vast dat ik het Young Professional programma van Motion10 ga volgen.”

Hoe ervaar je het werken bij een ICT-consultancy bedrijf?

“Het is een hele omslag: vanaf de vrijheid, blijheid van het studentenleven. Nu moet je elke dag vroeg op. Het moeilijkste vind ik nog het ritme. Maar wat ik heel leuk vind is de sfeer bij Motion10, het bedrijf zelf. En mijn opdracht. Ik ben bezig met SQL Server, dat is vrij nieuw voor mij. Je leert heel snel heel veel en je hebt mensen om je heen met ervaring, die je veel kunnen uitleggen. Je helpt elkaar. Het leukste aan het werk hier is ondertussen dat je echt wat bijdraagt: je lost de problemen van andere mensen op. Dat vind ik belangrijk. Als iemand me een jaar geleden had gevraagd hoe het zou zijn om bij een IT-bedrijf te werken: daar had ik sterk het beeld van dat dat alleen maar mannen zijn.

‘Dat is iets wat m’n vader doet’. Ik zag mezelf er echt niet tussen staan. Alleen maar achter een computer zitten de hele dag. Alleen maar de hele dag aan het programmeren zijn.

Ik zag het als een ‘grijs’ vakgebied, heel saai. Ik zou nooit hebben gedacht dat ik die kant op zou gaan.”

Facts

  • Wie? Alexandra van der Most
  • Leeftijd: 21
  • Opleiding: Bachelor Technische Wiskunde
  • Hobby’s: Roeien – meestal stuurvrouw. Damesvloot (een soort dispuut) op de roeivereniging. Gezelligheid met vrienden, en familie eten, koken.

Vrouwelijke data scientist van 21!

En hoe ervaar je dat nu?

“Het is wel waar dat je veel achter je computer zit. Maar het is niet saai. Het is helemaal niet saai, zelfs! Ik doe nu een project van anderhalve maand bij een grote voetbalclub. Je leert zo ook weer wat over die wereld, die je anders misschien nooit zou leren. Ik heb zelf namelijk helemaal niets met voetbal. Je leert wat over die klant en omdat je bij verschillende klanten komt leer je iets van veel verschillende markten. Dat breidt je algemene kennis enorm uit. Dat vind ik echt heel tof aan dit vak.”

Wat doe jij als vrouw anders?

“Ik denk dat vrouwen iets heel anders bijdragen, op het gebied van hoe je met elkaar omgaat. En het is ook leuk om te zien hoe verrast mensen zijn als je als data scientist binnenkomt en je blijkt een vrouwelijke student van 21 jaar te zijn! Ik moet denken aan iets dat bij een klant werd geroepen: ‘Wat fijn dat er een vrouw is. Dat zal de communicatie makkelijker maken.’ Dat is volgens mij wel iets dat vrouwen toevoegen. Er komt een andere soort sfeer.”

Wat wil jij andere vrouwen adviseren?

“Ik denk vooral dat je zelf moet kijken waar je hart ligt; vind ik het interessant? Als je IT interessant vindt; ga het gewoon eens proberen. Zoals ik zelf; ik had er gewoon een vooroordeel over. Maar dat pakt dus heel anders uit. Als je het hebt gedaan weet je wat het is, en dan weet je of het bij je past. Proeven dus!”

Vooroordeel?

In het kort

“Ik had er gewoon een vooroordeel over. Maar dat pakt dus heel anders uit. Als je het hebt gedaan weet je wat het is, en dan weet je of het bij je past. Proeven dus!”