Menu

Voor meer diversiteit in de ICT

Voor #WomaninMotion interviewen we enkele vrouwen die het aangedurfd hebben de schijnbaar suffe, typisch mannelijke wereld van de ICT te betreden. Hoe is het om als vrouw in de ICT te werken? Wat zou je andere vrouwen aanraden? Fabienne Janssen studeert af bij Motion10, in de richting van Business IT & Management. Zij vertelt over haar ervaringen.

Hoe veel mensen denken over werken in de IT

Dat je met hoge witte sokken, bergschoenen en een iets te korte broek heel de dag binnen zit. Niet dat er iets mis is met hoge sokken en bergschoenen, hoor.

Bijzondere keuze

Waarom heb jij gekozen voor de IT-wereld?

“Ik wilde gaan doen ‘wat papa deed’. Mijn opa heeft ook zoiets gedaan, en mijn vader doet het nu nog steeds. Ik wilde heel graag de IT in, maar niet zoals mijn vriend meteen een nerd worden – dat denken heel veel mensen. Dat je met hoge witte sokken, bergschoenen en een iets te korte broek heel de dag binnen zit. Niet dat er iets mis is met hoge sokken en bergschoenen, hoor. En ik wilde ook niet puur gaan voor een managementfunctie, maar er tussenin. Vandaar deze studie. Ik heb altijd wel interesse gehad in computers, apps, meekijken bij m’n vader. Het leek voor mij altijd alsof die dingen het bedrijfsleven hielpen. Dat is wat me aantrok; dat het met IT makkelijker gemaakt wordt. Dat is het nu nog steeds.

Ik was wel altijd anders op de middelbare school. In 4 HAVO kregen we Informatica als keuzevak. Ik was één van de weinigen die daarvoor koos. Ik droeg een oranje trui. Ik werd redelijk veel gepest. Maar toen kwam ik op de Hogeschool Rotterdam, waar het niemand wat uitmaakte of jij een oranje trui aan had of een paarse bloes. Alles begon toen veel leuker te worden.”

Hoe ervaar je het werken bij een ICT-consultancy bedrijf?

“Ik vind dit echt superleuk; je leert hier veel meer dan op school. Roel heeft mij in één halfuur uitgelegd over Data-warehousing, wat ik in tien weken op school heb geleerd. Je hebt natuurlijk wel voorkennis, maar toch.”

Van welke mensen leer je?

“Ik leer heel veel van m’n vader. Hij heeft me sowieso altijd geholpen met school. En omdat hij in hetzelfde vakgebied zit, is hij ook gewoon een vraagbaak. Hij doet nu naast zijn werk ook nog een masteropleiding. Daar heb ik gewoon respect voor. Maar ik vind het ook heel leuk om hier mee te kijken met Ron, met Alvin, Dennis. Daar leer je heel veel van. Ron stelt vragen aan een klant, om er achter te komen of ze nu wel precies weten wat ze willen. Dan denk je bij jezelf ‘ik was nooit op zo’n vraag gekomen!”

Facts

  • Wie? Fabienne Janssen
  • Leeftijd: 20
  • Opleiding: Business IT en Management
  • Hobby’s: “Ik vind het heel leuk en belangrijk om mijn vrienden en familie vaak te zien. Verder hang ik graag op de bank met mijn vriend; Netflix kijken en konijn-knuffelen.”

Maak er een feestje van

Wat kunnen we van jou leren? En wat kunnen we in de IT van vrouwen leren?

“Van mijzelf: Maak overal een feestje van, als het kan. Heb lol in de dingen; het glas is halfvol en niet halfleeg. Natuurlijk mag je af en toe klagen, dat doe ik ook weleens. Als die stomme treinen niet rijden. Maar als je dan een halfuur vertraging hebt in plaats van een heel uur, is dat halfuurtje weer mooi meegenomen. Kun je toch mooi eventjes boodschappen doen. Vrouwen hebben over het algemeen een grote overtuigingskracht, zijn sociaal vaardig, en daardoor kunnen vrouwen groepen enthousiasmeren, overhalen om dingen te doen en om de moed erin te houden. Zelf ben ik ook redelijk creatief in het bedenken van oplossingen waarbij anderen nog wel eens kunnen blijven haken in het standaard denken. Ook kan ik een goede band met mensen opbouwen en dus vertrouwen creëren, wat erg belangrijk is voor de samenwerking met een klant.”

Wat wil jij andere vrouwen adviseren die overwegen ook de stap naar IT te maken?

“Kijk verder dan je neus lang is. Want op school ga je naar open dagen voor commerciële economie, marketingcommunicatie en design. Als jij dat leuk vindt; als dat je hart is; dan moet je dat gewoon lekker doen. Maar er is meer dan wat school je laat zien.

IT kan heel leuk zijn. Het is echt niet alleen maar witte sokken. Er is ook meer dan alleen een MT-functie. Je kunt er ook tussen zitten: zonder teveel kennis van de techniek, aan een eindklant kunnen uitleggen wat je met een bepaalde technologie kan. Kijk gewoon een beetje verder.”

Verder kijken

In het kort

“En wees niet bang om het vreemde eendje te zijn. In 4/5 HAVO is het niet leuk, maar ik ben achteraf blij dat ik die oranje trui heb aangedaan.””

Meer informatie? Neem contact op met recruitment@motion10.com.