Menu

Voor meer diversiteit in de ICT

Voor #WomaninMotion interviewen we enkele vrouwen die het aangedurfd hebben de schijnbaar suffe, typisch mannelijke wereld van de ICT te betreden. Hoe is het om als vrouw in de ICT te werken? Wat zou je andere vrouwen aanraden? Gladys van Velse is Functional Consultant bij Motion10, en doet vooral design-werk. Gladys deelt in een interview haar visie op vrouwen in de IT.

Focus versus loslaten

“Iemand vertelde me ooit; als je ergens heel goed in wil zijn, moet je focus hebben. En veel ook. Maar de truc is: je moet ook los durven laten.”

Bijzondere keuze

Waarom heb jij gekozen voor de IT-wereld?

“Omdat ik handig was met computers en bijvoorbeeld heel handig met Photoshop, zei m’n moeder; ‘Waarom ga je niks doen met computers?’ Maar Informatica was saai, en te makkelijk. Dus koos ik na een jaar voor Technische Informatica, want dat was met wiskunde erbij. Wiskunde vond ik altijd al leuk. Maar dat was uiteindelijk ook erg saai. Toen heb ik besloten dat ik eerst ging werken, zodat ik daarna zou weten wat ik wél wilde.

Ten slotte ging ik CMD doen. Dat was een toffe opleiding. Maar; toen ik die opleiding ging doen had ik al zoveel ervaring met Photoshop dat ik beter kon fotoshoppen dan ze me daar konden leren. Daarom stopte ik na een jaar ook met CMD. Iemand vertelde me ooit; als je ergens heel goed in wil zijn, moet je focus hebben. En veel ook. Maar de truc is: je moet ook los durven laten. Je moet het juiste eruit kunnen halen, en op het juiste moment weg kunnen gaan.”

Wat is jouw motto?

“Free the Unicorns! Dat is het belangrijkste in het leven, omdat ik de wereld op dit moment niet ervaar als een leuke plek. Ik denk als meer mensen op zoek gaan naar hun interne Unicorn; hun innerlijke kind, dan worden ze veel gelukkiger. Dan wordt de wereld veel mooier en veel gezelliger, denk ik.”

Wat kan ik van jou leren? En wat kunnen we in de IT van vrouwen leren?

“Wat je van mij kunt leren is: hoe je je Unicorn vrij moet laten. Hoe je fearless moet leven, en niet teveel denken. Het gaat niet om mannen of vrouwen; het gaat erom dat mensen vrijer moeten kunnen denken, creatiever moeten zijn. Vrouwen zijn wel vaak veel empathischer en op een andere manier creatief. En ze kunnen makkelijk mensen enthousiast maken.”

 

Facts

  • Wie? Gladys van Velse.
  • Leeftijd: 31.
  • Opleiding: Informatica, Technische Informatica en CMD. Geen diploma’s. “School vind ik de grootste conditionering die er is, en ik wilde even bewijzen dat dat nonsens was.”
  • Hobby’s: “Hobby’s? Waar moet ik beginnen? Tekenen, schilderen, dat is de rode draad.”
  • Kinderen: Nee. Wel twee katten. “Ook een soort kinderen.”
  • Motto: “Free the unicorns!”

Gewoon, doen

Wat wil jij andere vrouwen adviseren?

“Ik vind dat mensen het gewoon lekker moeten gaan doen. Er zijn zoveel vooroordelen, ga het nou eens gewoon lekker ervaren. Alles wat er over gezegd wordt is niet per definitie waar. Dat ik heel de dag alleen maar achter de computer zit. Dat ik opgesloten zit in een hokje. Dat ik geen social skills heb; een beetje de standaard nerd-vooroordelen. Dat ik van heavy metal hou.

Als jij als vrouw in de ICT wilt gaan werken, als je daarover nadenkt: vraag jezelf af of dat jouw stem is of die van je moeder. Als jij in de ICT wilt gaan werken, als dat is wat je hart zegt, dan moet je dat gewoon doen! Ondanks alle vooroordelen, ondanks alle praatjes. Gewoon, doen.”

Wat zou jij werkgevers adviseren?

“Je moet mensen de ruimte en vrijheid bieden. Ik denk dat heel veel vrouwen passen voor zo’n baan omdat ze ook nog ambities hebben op het gebied van trouwen en kinderen. Ik denk dat als je ze laat zien dat ze daar ook de vrijheid voor hebben, dat je het aantrekkelijker voor ze maakt. ‘Als ik drie dagen wil werken, kan dat dan?’

Over Unicorns praten

In het kort

“En je moet ze ook laten zien dat het heel leuk kan zijn. Dat je gewoon over Unicorns kunt praten!” ”

Meer informatie? Neem contact op met recruitment@motion10.com.