Menu

Voor meer diversiteit in de ICT

Voor #WomaninMotion interviewen we enkele vrouwen die het aangedurfd hebben de schijnbaar suffe, typisch mannelijke wereld van de ICT te betreden. Hoe is het om als vrouw in de ICT te werken? Wat zou je andere vrouwen aanraden? Marcia Moestoredjo is Marketing Manager bij Motion10. Zij vertelt over haar ervaringen.

Eieren breken

If you wanna make an omelet, you gotta break some eggs.`` Ik vind dat dat motto overal van toepassing is.

Serverparken in stoffige kasten

Waarom heb jij gekozen voor de IT-wereld?

“Het is eigenlijk niet een heel bewuste keus geweest. Ik werkte als travel consultant om reisbureaus te adviseren welke reizen ze hun eindklant konden bieden. Zuid-Amerika was mijn specialiteit. Ik wilde op een gegeven moment doorgroeien, maar ik merkte dat daar weinig ruimte voor was. Toen ben ik terecht gekomen bij een marketingbureau. Veel van hun klanten zaten in de IT-wereld. Ik leerde over ERP, hoe applicatielandschappen in elkaar zaten. En over BI, wat toen ook een nieuwe term was voor mij. Zo ontdekte ik dat ik ICT eigenlijk best interessant vond, vooral de software-kant; de zachtere kant. SAS vond ik een leuk bedrijf, gespecialiseerd in Data & Analytics. Zij passen dat toe op thema’s zoals marketing analytics en MVO; hoe gemeentes veel meer verantwoordelijk konden sturen met BI. Het bleek dus veel minder saai dan het beeld dat ik voor die baan had van de IT.

Het beeld dat ik daarvoor had, was dat IT te maken heeft met serverparken; van die hele stoffige saaie dozen en machines in serverkasten.

Terwijl je tegenwoordig natuurlijk ziet dat geen mens en geen bedrijf meer zonder innovatie of technologie kan. En dat het dwars door alle sectoren en door de maatschappij heen gaat.”

Wat is jouw motto?

“’If you wanna make an omelet, you gotta break some eggs.’ Dat past ook bij wie ik als persoon ben. Ik ben heel recht door zee, resultaatgericht en een echte doorzetter. Ik vind dat dat motto overal van toepassing is. Zowel zakelijk of privé, waar je ook vandaan komt; of je nou in de Bijlmer opgegroeid bent of in Wassenaar. Ik geloof dat het in Nederland in ieder geval niet zoveel uitmaakt in welk gezin je bent geboren; als je genoeg wilskracht hebt, kun je bereiken wat je wilt bereiken.”

Wat wil jij andere vrouwen meegeven die overwegen om in de IT te gaan werken?

“Dat ze in een wereld terechtkomen die heel dynamisch is, en heel innovatief. Het gaat nu veel meer om user adoption, dus over de mens en zijn gedrag en hoe de technologie daarop aansluit. Daar ligt een kans voor vrouwen, waar ze volgens mij gebruik van moeten maken.

Ik moedig vrouwen dus absoluut aan om in de IT te gaan werken, omdat het de sector van nu en van de toekomst is. En omdat vrouwen er heel veel aan toe kunnen voegen.”

Facts

  • Wie? Marcia Moestoredjo.
  • Leeftijd: 32.
  • Opleiding: HBO tourism management.
  • Hobby’s: “Cross-training, alles wat te maken heeft met voedsel: zowel het eten als het maken. Voor de rest gewoon gezellige dingen doen: uit eten met familie, vrienden, drankjes doen, uitgaan.”
  • Kinderen: “Een halve! De eerste is op dit moment onderweg.”

Houding en gedrag

Wat wil je werkgevers adviseren die meer vrouwelijke medewerkers aan zich willen binden?

“Werkgevers moeten niet meer zoveel nadruk leggen op de harde competenties die mensen hebben geleerd op de universiteit of hogeschool; op de ontwikkeltaal of technologie die iemand kent. Ze moeten veel meer kijken naar de zachte competenties zoals houding en gedrag. De manier waarop vrouwen acteren, is heel anders dan hoe mannen dat doen.”

Wat voegen vrouwen toe aan een team of bedrijf?

“De vrouwelijke toevoeging aan teams is belangrijk, omdat vrouwen veel meer overwegen.

Mannen acteren sneller vanuit een soort opportunisme en enthousiasme. Ze bedenken iets, gooien het over de schutting en ze gaan ervoor. Jagersgedrag.

Vrouwen kijken veel meer naar belangen: ‘Wat betekent dat voor die groep, en die groep?’ Vrouwen willen dat onderzoeken en dan overwogen een beslissing maken.

Gezonde balans

In het kort

“Juist door die mix krijg je een veel gezondere balans in hoe teams beslissen en voortgang boeken.”