Zo migreert u succesvol van BizTalk naar Azure (deel 1)

3 maart 2021

Deel 1: een grote stap vooruit

Door Eldert Grootenboer, Technology Lead Azure & Integration en Microsoft MVP

Dat werken in de cloud dé toekomst is, is ondertussen voor iedereen wel duidelijk. Toch zijn er nog veel organisaties die met BizTalk Server (“BizTalk”) als on-premises integratieplatform werken. Vaak doordat er veel geïnvesteerd is in de kennis en systemen hiervoor. Tegelijk wordt ook gezien dat BizTalk al wel erg lang stil staat. De onderliggende architectuur is vrijwel hetzelfde als vijftien jaar geleden, en de laatste jaren zijn er bijna geen nieuwe ontwikkelingen geweest. Bovendien, de weinige ontwikkelingen die er zijn geweest, zijn vrijwel allemaal gericht op eenvoudiger met Azure samen werken. Denk hierbij aan connectoren voor Service Bus of API Management, en betere ondersteuning voor het draaien op Azure IaaS. Werkt uw organisatie nog met BizTalk? In deze blog vertel ik u waarom migratie naar Azure een grote stap vooruit is.

Hoewel ondertussen BizTalk 2020 is uitgebracht, wordt het tijd om na te denken hoe omgevingen die nog op BizTalk draaien kunnen worden omgezet naar Azure. Immers, dit is waar alle nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden, en er écht een verschil gemaakt kan worden. Denk aan het gebruik van nieuwe technieken en implementatiepatronen, zoals het werken op een event-driven manier of met streaming data. Daarnaast leert de praktijk dat de snelheid en flexibiliteit die Azure biedt veel voordelen oplevert.

Azure Integration Services

Op het gebied van integratie zijn er een aantal services binnen Azure die eruit springen: de Azure Integration Services. Zo kunnen met Logic Apps workflows opgezet worden, met connectoren voor honderden systemen out of the box. Dankzij Service Bus kunnen queues worden opgezet waarmee decoupling en routering kan worden geïmplementeerd. API Management helpt om onze services op een veilige en inzichtelijke manier te ontsluiten. Ten slotte geeft Event Grid de mogelijkheid om events te routeren met ongekende schaalbaarheid.

Andere Azure services

Naast de Azure Integration Services is het bovendien zeer eenvoudig om andere Azure services in uw oplossingen op te nemen. Behoefte aan een schaalbare, low-latency data store? Cosmos DB biedt dit aan, met verschillende manieren om deze data te modelleren: als documents, graphs, en column-based. Moet er een stuk business-logica opgezet te worden? Met Azure Functions kan er eenvoudig een stuk code worden uitgevoerd naar aanleiding van een divers aantal events, waarbij u enkel aan uw implementatie hoeft te denken en de infrastructuur en het platform buiten beschouwing gelaten kunnen worden.

Een grote stap vooruit

Migratie van BizTalk naar Azure betekent dus een grote stap vooruit. Maar hoe pakt u dat aan? Vaak zitten er jaren aan werk, kennis en ervaring in een BizTalk omgeving, wat niet zomaar weggegooid kan worden. Bovendien zullen er keuzes moeten worden gemaakt over de strategie en de uitvoering die gehanteerd gaat worden.

Als uw organisatie, op basis van de voordelen die deze grote stap vooruit biedt, besluit deze stap te maken, zijn platformstrategie en architectuur de twee essentiële vervolgstappen. 

Lees hier deel 2 van de blogreeks: Zo migreert u succesvol van BizTalk naar Azure deel 2: Platformstrategie

Lees hier deel 3 van de blogreeks: Zo migreert u succesvol van BizTalk naar Azure deel 3: Aanpak