Verslag Azure & Integration Congress 2022

21 juni 2022

Hoe zorg je dat de cloud bij jouw organisatie aansluit?

Ieder bedrijf is een software- én data-bedrijf. Op het Azure & Integration Congress 2022 lieten Motion10 en Microsoft zien hoe jouw organisatie de voordelen van cloud-integratie kan benutten. Het belang van deze trend bleek wel uit het enthousiaste bezoek. Meer dan 120 deelnemers waren in Rotterdam aanwezig.

In het kort

“Wie zowel wil transformeren als accelereren moet slim integreren. Dan kun je die cloud helemaal naar jouw hand zetten. Proef de sfeer in De Kuip tijdens het Azure & Integration Congress 2022!”

Hoe zorg je dat de cloud bij jouw organisatie aansluit?

Ieder bedrijf is een software- én data-bedrijf. Op het Azure & Integration Congress 2022 lieten Motion10 en Microsoft zien hoe jouw organisatie de voordelen van cloud-integratie kan benutten. Het belang van deze trend bleek wel uit het enthousiaste bezoek. Meer dan 120 deelnemers waren in Rotterdam aanwezig.

Maar hoe zorg je dat de cloud bij jouw organisatie aansluit? Met standaard oplossingen hou je de unieke factoren die aan jouw succes bijdragen niet in stand. Motion10 heeft dé oplossing: Integrate the Cloud your Way. Gebruik waar mogelijk de standaard. Waar dat niet kan, integreer je jouw unieke processen en oplossingen om ze zo onderdeel van een sluitend geheel te maken.

Verslag Azure & Integration Congress 2022

Het congres werd gehouden in de Rotterdamse Kuip. Daar ontkomt niemand aan het adagium ‘geen woorden maar daden’. Samen met Motion10 vertaalden zowel Harvest House als De Goudse Verzekeringen de ‘woorden’ rondom de cloud in ‘daden’. Uit eigen ervaring vertelden ze over hun successen én leermomenten bij de integratie van cloud-oplossingen in hun organisatie. Voor dat aan bod kwam liet Microsoft de mogelijkheden van integratie en hun Azure-platfom zien.

Ieder bedrijf is een software én databedrijf

Dennis Mulder, Chief Technology Officer bij Microsoft Nederland, vertelde in zijn keynote dat iedere organisatie software gebruikt om de eigen processen te ondersteunen en daarmee ook data genereert. Dat maakt van ieder bedrijf – op zijn eigen manier – een software- én databedrijf. Wie de data slim benut, kan zijn marktpositie versterken. Tesla is een goed voorbeeld van een slim datagedreven bedrijf. Zij vertalen de data die hun auto’s genereren onder meer naar updates voor de autopilot-functionaliteit.

Verschillende toepassingen moeten samengebracht worden tot één bedrijfsoplossing. Microsoft biedt in zijn platform een slimme set tools om die integratie naadloos te maken.

Microsoft noemt dit proces de digitale feedback loop. Iedere nieuwe ontwikkeling genereert data waar de volgende ontwikkeling weer uit voort komt. Integratie speelt een cruciale rol in dat proces. Software komt niet van één leverancier en de tijd van gesloten ecosystemen ligt achter ons. Verschillende toepassingen moeten samengebracht worden tot één bedrijfsoplossing. Microsoft biedt in zijn platform een slimme set tools om die integratie naadloos te maken.

Samenwerking is essentieel voor organisaties die alle voordelen van de cloud willen benutten. Door eigen inbreng te combineren met beschikbare tools op een platform als Github, kunnen organisaties sneller vernieuwen en groeien. Azure is het platform dat alles bij elkaar brengt; vanaf hier kunnen organisaties binnen één geïntegreerde wereld opereren.

Mesh Apps Services Architecture (MASA)

Met Mesh Apps Services Architecture (MASA) ga je slim om met apps die uit verschillende databronnen putten. Dennis van de Laar is Digital & Application Innovation Specialist bij Microsoft Nederland. Hij ging dieper op deze architectuur in. MASA zet je in om eenvoudig bronnen en interfaces aan elkaar te koppelen. Zo ontwikkel je een nieuwe applicatie sneller, zonder aan flexibiliteit in te boeten.

Het Microsoft Platform drijft dit aan. De interface is te bouwen binnen een virtual machine, in een container zoals Openshift, met een PaaS-oplossing of via low code met bijvoorbeeld Power Apps. Voor ieder niveau ontwikkelaar zijn er opties. Vervolgens koppel je met Azure API Management de interface aan toepassingen. Zo kun je direct integreren met een Azure API of, als er iets complexer nodig is, via Azure Logic Apps, Service Bus of Event Grid.

De data die via de API wordt opgehaald kan multigrained zijn. Zo kun je gegevens uit verschillende omgevingen binnen één app gebruiken. Daar zit ook de kracht van MASA. Je ontwikkelt apps waarmee de gebruiker een eenduidige ervaring heeft, terwijl de ontwikkelaar meer kan koppelen. De aansturing is beter beheersbaar. Met een open source tool als Dapr (Distributed Application Runtime) bouw je flexibele apps die je op een later moment eenvoudig kunt aanpassen aan nieuwe wensen.

De volledige supply chain verbinden

ICT Manager Arjan van der Vliet van Harvest House liet samen met Motion10 Modern Work & Security Architect Niels Aarts zien hoe zij via een cloudmigratie naar Azure de volledige supply chain gaan verbinden. Harvest House is een coöperatie van vruchtgroentetelers. Zij hebben 71 leden die samen 1.136 hectare (iets meer dan 1700 voetbalvelden) glastuinbouw inzetten om voornamelijk paprika’s, tomaten en komkommers te telen.

Om praktijkervaring op te doen met het Power Platform heeft Harvest House een app gebouwd die IT en HR gaat ondersteunen. Het idee was om alle medewerkers toegang te geven tot een digitale ‘medewerkerskaart’. Op deze kaart staan alle HR-gegevens. Daarnaast is een directe koppeling om IT-apparatuur aan te vragen. Vanuit de organisatie is er zo beter overzicht op medewerkersgegevens te houden, en kan gelijktijdig de IT makkelijker beheerd worden.

Om praktijkervaring op te doen met het Power Platform heeft Harvest House een app gebouwd die IT en HR gaat ondersteunen.

De uitdaging bij de bouw bleek vooral in de omliggende vragen te schuilen. Welke gegevens heb je nodig en waar staan ze? Wat kun je in de app opslaan en welke AVG-gevoelige informatie moet daar buiten blijven? Welke licenties zijn er nodig? Welke toegangsrechten zijn vereist? Het is bij de ontwikkeling van apps heel belangrijk om de masterdata goed op orde te hebben en om de requirements vooraf vast te leggen.

De medewerkerskaart is gebouwd. Dat heeft waardevolle ervaring opgeleverd die de planning en bouw van volgende apps versoepelt. Harvest House begint nu aan de ontwikkeling van apps die de telers gaan ondersteunen. Daarnaast wordt Power BI ingezet om resultaten te analyseren.

Live demo’s, DevOps en PitWall

Na de lunch was het tijd voor hands-on integreren. Pascal van der Heiden, Cloud Solution Architect bij Microsoft, liet met een live demo zien hoe je Azure API Management, Kubernetes, Azure Arc en Dapr combineert om cloud-code on premise te activeren. Tijdens de live demo werd een ‘self hosting gateway’ opgezet waarop een Dapr sidecar klaar stond om externe code te integreren. Door een sidecar in te zetten kan de API als een apart proces naast de hoofdapplicatie draaien.

Solution Lead Merlijn Koppejan en Solution Architect Tomasso Groenendijk, beiden van Motion10, brachten de rol van DevOps bij Agile ontwikkeling van Azure integraties voor het voetlicht. DevOps brengt drie IT-disciplines (development, operations en quality assurance) samen in één team. Bij een klassiek ontwikkeltraject komen bugs soms pas ná een project terug bij de developers. Die moeten dan tussen de bedrijven door naar oplossingen zoeken, met alle planningsproblemen van dien.

Binnen DevOps werken de disciplines naast elkaar. De verschillende etappes van het ontwikkeltraject vloeien zo logisch in elkaar over. Hierdoor ontstaat een loop waarbij de verschillende expertises elkaar versterken. Dit sluit heel nauw aan bij . Tijdens een live demo lieten Merlijn en Tomasso zien hoe je met Azure DevOps eenvoudig een branche creëert om een bug op te lossen. Na goedkeuring van de fix werd de losse branche automatisch weer in de hoofdcode geassimileerd.

Cloud Native verzekeraar

De Goudse Verzekeringen sloot de dag af met een presentatie over de volledige overstap naar de cloud. Solution Architect Ferdinand Kuiper en DevOps Team Manager Core ICT Koos Broodbakker vertelden hoe een in 1924 opgericht familiebedrijf in 2016 besloot over te stappen naar de cloud. Met de sluiting van het laatste datacenter van De Goudse in 2021 is de verzekeraar nu volledig cloud native.

Door klein te beginnen – zonder vuistdikke werkdocumenten – werd snel succes geboekt.

Bij De Goudse was de trigger om naar de cloud te gaan het uit support vallen van SQL 2008 in 2016. De kosten voor een vervangende on-premise oplossing lagen vele malen hoger dan een cloudmigratie. Dat maakte de business case voor de cloud rond. Door klein te beginnen – zonder vuistdikke werkdocumenten – werd snel succes geboekt. Daar is op doorgepakt en dat bescheiden eerste succes is nu uitgebouwd tot een volledige cloud-omgeving.

De Goudse gaf als advies aan diegenen die de overstap overwegen om klein te beginnen en niet te ver vooruit alles uit te werken. Plannen die je te vroeg maakt, worden door de technologie ingehaald voor je ze uit kunt voeren. De belangrijkste vereiste bij een overstap is een andere manier van denken. In de cloud moet een organisatie proactief zijn. Wie reactief blijft, wordt door de feiten ingehaald. De tijd van een antieke legacy-server met een ‘niet aanraken’ sticker op de zijkant is voorbij.

De dag werd afgerond met een paneldiscussie. De sprekers verzamelden zich op het podium om vragen uit het publiek te beantwoorden. Daarna steeg de spanning. Aan de aanwezigen was gevraagd hoeveel drivers er in de developer velocity index van McKinsey zaten. Het antwoord (verstopt in een presentatie) was 43 procent. Het was qua spanning net geen allesbeslissende penalty in de finale, maar de bekendmaking van de winnaar was desondanks een geweldige aanleiding om over te gaan tot netwerken en borrelen.

De conclusie van de dag? Ieder bedrijf is een software- en databedrijf. De cloud maakt meer mogelijk, maar vraagt om een proactieve houding naar IT. Wie zowel wil transformeren als accelereren moet slim integreren. Dan kun je die cloud helemaal naar jouw hand zetten. Dat is waar integrate the cloud your way in zijn kern om draait.

Wilt u bij ons volgende evenement ook aanwezig zijn?

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.

Inschrijven