Microsoft Fabric: wat kan het nú en in de toekomst

8 juni 2023

Jerrold Stolk

Door Jerrold Stolk (Technology Lead Data & Analytics)

Microsoft Fabric is dé nieuwe Microsoft-dienst voor het omzetten van data naar inzichten. Met Fabric is het mogelijk om al je bedrijfsdata toegankelijk te maken voor analyse. Nieuwe functionaliteit zoals Lakehouses, Pipelines en Notebooks van Fabric stellen medewerkers in staat nog meer waarde te halen uit data. Dit klinkt geweldig, maar waar kan men het nú voor gebruiken, en hoe gaat dat er in de toekomst uitzien? In deze speciale Technology Blog over Microsoft Fabric beantwoordt Jerrold Stolk, Technology Lead van ons Data & Analytics-team, de belangrijkste vragen.

Hoe gebruik ik Fabric?
Fabric is nu al te gebruiken door naar fabric.microsoft.com te gaan. Hier kan direct een proefversie van 60 dagen gestart worden.

Let op: Fabric is nog in preview, het is daarom niet aan te raden hier met productiedata in te werken.

Wat kan ik nu al met Fabric?
Deze vier componenten zijn nu beschikbaar en gaan een grote impact hebben in organisaties:

  • Data met één muisklik omzetten naar een uniforme structuur
    Met de ‘OneLake’-service kan data verzameld- en beschikbaar worden gesteld voor analytics. OneLake draait op krachtige ‘DeltaLake’ functionaliteit. Deze opensource technologie kenmerkt zich door zijn performance op grote hoeveelheden data. Data, zoals CSV-bestanden, kunnen geüpload worden naar OneLake, en omgezet worden naar dit krachtige DeltaLake formaat. Hiermee is deze data beschikbaar als een tabel voor verdere analyse door allerlei medewerkers in de organisatie.
    Microsoft Fabric 1
  • Power BI geïntegreerd met OneLake
    Door de uniforme datastructuur die met gebruik van OneLake gecreëerd wordt, kan Power BI de data direct gebruiken en hier razendsnel analyses op uitvoeren. Dit gebeurt zónder de data eerst in Power BI in te laden, vanwege een nieuwe DirectLake-technologie.
  • Auto-create Power BI rapportages
    Op basis van de data in OneLake kan men een rapport automatisch gegenereerd laten worden, om het vervolgens zelf te verfijnen. Deze functionaliteit is direct beschikbaar voor data in een LakeHouse in OneLake.

Er zijn ook nog functionaliteiten, zoals ‘Data Activator’, die aan een beperkte groep beschikbaar worden gesteld. Deze kunnen als ‘private preview’ functionaliteit aangevraagd worden.

  • Alerts en acties met ‘Data Activator’
    Met Data Activator kan gereageerd worden op gebeurtenissen in data, wat vooral bij streaming data een goede toevoeging is. Gebruik van Data Activator vereist wel een extra preview aanvraag, naast die van de Fabric omgeving. Toegang is aan te vragen via https://aka.ms/dataActivatorPreview.

Wat kan ik in de toekomst met Fabric?
Onderstaande AI (Artificial Intelligence) functionaliteiten worden binnenkort beschikbaar en bouwen verder op het datafundament in Fabric:

  • AI Copilot functionaliteit in Power BI
    Deze functionaliteit zal het mogelijk maken rapportages te laten opstellen via de chatbot interface. Het gaat hierbij niet alleen om de content, maar ook de vormgeving. Denk aan instructies als ‘formatteer dit rapport zoals dat eerdere HR-rapport dat ik heb gemaakt’.
  • AI-infused development in Notebooks
    Om data engineering te versnellen wordt AI geïntegreerd in Notebooks. Notebooks worden gebruikt om data te transformeren met Python code. De code hiervoor kan gegenereerd, geoptimaliseerd of gedocumenteerd worden met behulp van AI. Hierdoor worden ontwikkelaars nóg meer ondersteund in hun werk. Dit leidt tot enorme verhoging van productiviteit.

Om van deze nieuwe AI-functionaliteiten – eenmaal beschikbaar – gebruik te kunnen maken, is het belangrijk dat men de OneLake-omgeving goed op orde heeft en houdt. AI is maar zo goed als de data die erin gaat, oftewel: ‘garbage in, is garbage out’. Begin daarom nu al met het beheersbaar opzetten van jouw data omgeving, zodat het maximaal gebruikt kan worden.

AI-technologie toepassen

Is jouw interesse in het gebruik van AI-technologie, waaronder Microsoft Fabric, gewekt? Dat kunnen we ons goed voorstellen! Er zijn namelijk talloze mogelijkheden voor het implementeren van krachtige AI-technologie binnen jouw organisatie, die échte waarde creëren. Neem contact op met Jerrold Stolk (Technology Lead Data & Analytics) om te kijken wat wij met onze expertise voor jou kunnen betekenen!

Neem contact op