Microsoft Ignite 2023 – 18 highlights

28 november 2023

Microsoft Ignite, dé belangrijkste techconferentie van het jaar van Microsoft, vond in november plaats. Wij hebben de sessies op de voet gevolgd zodat wij deze direct kunnen inzetten voor onze klanten. In deze blog vatten de experts van Motion10 de 18 belangrijkste ontwikkelingen samen op het gebied van Data & AI, Modern Work, Power Platform, Security & Compliance en Infrastructuur.

Data & Analytics

Door Arthur Steijn, Consultant Data & Analytics

Highlight 1: Fabric GA
Het kan je niet ontgaan zijn; Fabric is uit Public Preview en is nu General Available! Dit wordt de grootste aankondiging genoemd sinds de release van SQL Server. Fabric combineert het beste van Microsoft Power BI, Azure Synapse Analytics en Azure Data Factory, en ook binnen Fabric spelen AI en Copilot een belangrijke rol om de eindgebruiker in zijn kracht te zetten. Met Copilot kan de eindgebruiker binnen Fabric nu spreektaal gebruiken voor het creëren van dataflows, pipelines, schrijven van SQL, bouwen van rapporten of het bouwen van Machine Learning modellen. Deze functionaliteit is nu in Public Preview. Als je hiermee aan de slag wil, zal de Fabric Admin dit op tenant niveau moeten aanzetten.

Bestaande Synapse gebruikers
De eerste vraag die bij veel klanten opkomt is: ‘Wat betekent dat voor mijn Synapse omgeving?’.
Op dit moment zijn er geen plannen om te stoppen met Azure Synapse Analytics. Directe actie is daarom niet vereist maar het betekent wel dat Microsoft, wat betreft nieuwe ontwikkelingen, de focus legt op Fabric. Daarnaast zal Azure Data Factory de voorkeur krijgen boven Synapse Pipelines.
Als Data & Analytics team hebben we de referentie architectuur voor ons Data & Analytics framework aangepast met Fabric.

We hebben een goed beeld hoe de architectuur eruit zou kunnen zien, met en zonder Fabric in een Enterprise data & integratie scenario. Daarnaast kunnen er nu al keuzes gemaakt worden om een migratie in de toekomst te vergemakkelijken.

Highlight 2: Mirroring
Wat OneLake en de toegankelijkheid van data betreft, is de functionaliteit van ‘mirroring’ (weerspiegelen) in Microsoft Fabric een belangrijke aankondiging die binnenkort beschikbaar wordt.
De mirroring functionaliteit belooft dat er onmiddellijk een ‘mirrored database’ beschikbaar komt door vanuit de Fabric workspace een willekeurige database te benaderen of beheren. Mirroring maakt het mogelijk near real-time data te benaderen binnen de Fabric workspace. Deze en meer functionaliteiten worden eerst beschikbaar voor Azure Cosmos DB, Azure SQL DB en Snowflake. In 2024 worden meer databases toegevoegd.

Artificial Intelligence

Door Jerrold Stolk, Technology Lead Data & AI

Highlight 3: AI Studio met eigen LLM’s
Microsoft lanceerde AI Studio, wat veel features bevat die al langer in Azure Machine Learning Studio beschikbaar zijn, rondom generatieve AI. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Copilot Studio, is AI Studio gericht op developers en engineers. Generatieve Modellen kunnen geïntegreerd worden met applicaties én jouw bedrijfsdata.

In Azure AI Studio kunnen de modellen van OpenAI gebruikt worden – via OpenAI studio – maar Open Source generatieve modellen, zoals Llama2, zijn ook beschikbaar. Microsoft lanceerde ook Model-as-a-Service (MaaS), waarmee met Open Source modellen, gehost door Microsoft, gewerkt wordt. Microsoft zet ook in op kleinere modellen – zogenaamde SLM’s – die minder rekenkracht kosten dan de grotere tekstmodellen (LLMs), en daardoor ook eenvoudiger zijn aan te passen naar je eigen context.

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, loopt voor in de wereld van Generatieve AI. Microsoft heeft een nauwe samenwerking met OpenAI. In november is het nieuwste model gelanceerd door OpenAI: GPT-4 Turbo en GPT-4 Turbo met Vision. GPT-4 Turbo is nóg efficiënter en geeft betere resultaten. Daarnaast is dit model getraind met data tot en met april dit jaar. Met de Vision functie is het nu ook mogelijk visuals als input te gebruiken. DAll-E3 van OpenAI, waarmee afbeeldingen gegenereerd worden, is ook beschikbaar in de veilige en vertrouwde omgeving van Microsoft.

Modern Work

Door Vincent van Steenderen, Consultant Modern Work & Security

Highlight 4: Sharepoint Premium
Sharepoint Premium is Microsoft Syntex, maar dan onder een andere naam en met nieuwe functionaliteiten, volledig gericht op AI. AI pakt het kernprobleem aan dat het ontsluiten van content van SharePoint voorheen lastig maakte. De manier waarop content binnen SharePoint gemaakt en gebruikt werd zal met Copilot totaal anders worden. Bedrijfsprocessen kunnen geautomatiseerd worden op een manier die nooit eerder mogelijk was, waardoor je makkelijker meerwaarde creëert voor jouw organisatie. Voorbeelden zijn het automatisch maken en vullen van documenten, of contracten laten scannen om zo afwijkingen inzichtelijk te maken.

Highlight 5: Documents Hub
Sharepoint Premium biedt nu ook ‘Documents Hub’, waarmee organisaties op een veilige manier kunnen samenwerken in documenten met externen, zelfs als diegene een consumentenaccount heeft. Het nieuwe E-signature zorgt voor een digitale handtekening zonder dat content jouw tenant verlaat.

Highlight 6: Immersive Spaces
Immersive Spaces – onderdeel van Microsoft Mesh, waarmee je met één druk op de knop een vergadering verandert in een 3D-ruimte – wordt begin 2024 beschikbaar. Er zijn verschillende standaard 3D-ruimtes, maar met Teams Premium kunnen organisaties ook zelf ruimtes inrichten. Teams Premium komt ook met de functie om een achtergrond met behulp van AI aan te passen, waardoor een rommelige kamer bijvoorbeeld een opgeruimde kamer wordt.

Highlight 7: ClipChamp & Designer
Microsoft ClipChamp & Designer zijn na hun aankondiging tijdens Ignite 2022 nu beschikbaar voor iedereen met een Office E3 of E5 licentie. Met deze tools kun je video’s en afbeeldingen bewerken binnen Office 365 programma’s, zoals Stream of SharePoint. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger voor content editors om bijvoorbeeld een mooi intranet te maken. Een via Teams opgenomen kennissessie kan achteraf bewerkt en gedeeld worden op SharePoint of Engage.

Highlight 8: Microsoft Copilot
Eindgebruikers merken de ondersteuning van Copilot onder andere op het gebied van Modern Work. In Teams kan Copilot gesprekken binnen kanalen en chatgroepen samenvatten, of bijvoorbeeld de hoogtepunten van een vergadering opstellen. In Outlook helpt Copilot bij het opstellen van e-mails en haalt het relevante informatie uit Microsoft 365 voor de context van het mailgesprek. Binnen Viva kan Copilot berichten samenstellen voor Engage, verhalen nóg mooier maken of antwoorden zoeken op vragen die je stelt. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Power Platform

Door Niels Aarts, Architect Modern Work & Security

Highlight 9: Artificial Intelligence
Ook voor het Power Platform zet Microsoft sterk in op het gebruik van AI. Dit komt tot uiting in de introductie van Copilot Studio, waarin de basisfunctionaliteiten van Power Virtual Agents zijn geïntegreerd, aangevuld met mogelijkheden om eigen content te gebruiken voor het trainen van modellen. Enkele nieuwe AI-gerelateerde functies zijn onder andere:

  • ondersteuning bij de ontwikkeling van Power Automate (Desktop) en process mining;
  • de mogelijkheid tot bevraging van Dataverse-data in Power Apps;
  • automatische aanvulling van door de gebruiker ingevoerde tekst;
  • automatisch gegenereerde deployment-notities en app-beschrijvingen.

Highlight 10: Managed Environments
Microsoft maakt het Power Platform steeds geschikter voor grotere organisaties. De eerder geïntroduceerde ‘managed environments’ worden uitgebreid met:

  • environment routing, waarbij ontwikkelaars automatisch worden doorverwezen naar hun eigen omgeving. Op deze omgevingen zijn centraal beheerde regels van toepassing, zoals beperkingen op het aantal gebruikers waarmee apps worden gedeeld;
  • ‘Advisor’ voor het verkrijgen van informatie, inzicht en het ondernemen van actie bij ongewenste situaties. Denk aan het toewijzen van eigenaars aan apps die geen eigenaar meer hadden;
  • integratie van het Power Platform met Azure Sentinel.

Security & Compliance

Door Rick Tucker, Consultant Modern Work & Security

Highlight 11: Copilot & Entra
Aangezien Copilot in veel bestaande tools en applicaties een rol gaat spelen is het belangrijk op een correcte manier om te gaan met data binnen Copilot. Door Sensitivity labeling, Data Loss Prevention (DLP) en Conditional Access policies tegen het licht te houden kom je erachter of data ook echt binnen de grenzen van Microsoft 365 blijft, zodra er een zoekopdracht (prompt) aan Copilot wordt meegegeven.

Entra Permissions Management gaat integreren met Defender for Cloud. Hierdoor wordt het eenvoudiger om voor verschillende applicaties (Azure, Amazon Web Services en Google Cloud Platform) in te zien of permissierisico’s binnen die applicaties aanwezig zijn voor de identiteiten.
Security Copilot maakt het mogelijk om in Entra met een prompt sign-in events in te zien, waardoor het bijvoorbeeld zichtbaar wordt waarom een gebruiker getriggerd is voor MFA (Multi Factor Authentication). Er komt vervolgens ook een overzicht van risico’s die hieraan verbonden zijn. Met behulp van een Security Copilot prompt kan ook beleid worden opgesteld voor Lifecycle workflows.

Conditional Access policies worden aangezet voor organisaties die dit nog niet eerder gedaan hebben. Dit houdt in dat:

  1. Adminrollen een MFA-akkoord moeten geven wanneer zij het Microsoft admin portaal benaderen;
  2. voor organisaties die MFA per gebruiker hebben aanstaan, een generieke Conditional Access policy aangezet wordt;
  3. en voor klanten met Entra ID P2 wordt MFA geactiveerd bij gebruikers wanneer zij een high-risk sign in zijn.

Highlight 12: Data Loss Prevention
Wat Data Loss Prevention (DLP) betreft geeft Security Copilot nu duidelijkheid over waarom DLP voor een document is getriggerd. Op basis van alle alerts geeft Security Copilot adviezen voor verbetering van het beleid. Eenmaal ingesteld is het ook mogelijk het huidige toegepaste beleid van DLP-policies te testen via een simulatie.

Highlight 13: Purview & Defender
Binnen de nieuw aangekondigde AI hub is te zien welke generative AI apps op welke manier worden gebruikt, en in hoeverre organisatiegevoelige data in de AI-prompts wordt toegepast.
Als een organisatie gebruik maakt van Sensitivity labeling dan worden de bijhorende Sensitivity regels gerespecteerd in een prompt. Hetzelfde geldt voor Communication Compliance. Als er in dit geval bijvoorbeeld een prompt wordt meegegeven om op een specifiek woord te zoeken dan levert het geen resultaten op omdat het niet toegestaan is op dat woord te zoeken. Voor prompts die gesteld worden binnen Copilot is het mogelijk die, samen met de antwoorden, automatisch te bewaren met retentie labeling.

Met Security Copilot wordt het mogelijk in Microsoft Defender een overzicht van incidenten, inclusief adviezen te krijgen. Cloud apps maken het mogelijk 400 externe applicaties te overzien die gebruikt worden voor zijn Large Language Model (LLM).

Infrastructuur

Door Vincent Villerius, Solution Architect Azure & Integration

Tussen al het AI-geweld in zou je de ontwikkelingen op het gebied van Infrastructuur zomaar over het hoofd kunnen zien. Niet zo vreemd, want het infradomein bestaat al lang en is heel volwassen. Veranderingen zijn eerder incrementeel dan revolutionair. Toch zijn er een aantal interessante ontwikkelingen.

Highlight 14: In-house ontwikkelde hardware
Microsoft streeft naar een optimale integratie tussen software en hardware, en heeft er daarom voor gekozen zelf hardware te ontwikkelen. De volgende oplossingen zijn gepresenteerd:

  • Azure Maia 100 AI processor
    Deze processor is specifiek ontworpen voor het uitvoeren van AI workloads. Het mainboard, rack en de koeling zijn geoptimaliseerd en speciaal ontworpen voor deze intensieve taak. ‘Maia’ wordt ingezet binnen Azure datacenter voor het uitvoeren van AI en Copilot workloads. Op termijn komt ‘Maia’ ook beschikbaar voor een eventueel on-premises datacenter.
  • Azure Cobalt 100 processor
    Dit is een 64bit processor, gebaseerd op de ARM architectuur, en heeft maar liefst 128 processor cores; de krachtigste ARM processor die beschikbaar is in de publieke cloud!
  • Azure Boost
    Azure Boost is een add-on voor Azure rackservers, die virtualisatietaken van de rackserver overneemt. Dit biedt voordelen op netwerk- en storage performance. Ook kunnen updates nu met minder impact uitgevoerd worden omdat deze gescheiden zijn van de rackserver. De isolatie die Azure Boost biedt, heeft ook security voordelen.

Highlight 15: Azure Migrate updates
Eén van de belangrijkste toevoegingen die tijdens Ignite 2023 werd aangekondigd is de integratie van beheerkosten en besparingen in de business case-functie. De kosten en potentiële besparingen die voor gebruikers gepaard gaan met het migreren van workloads naar Azure worden nu gedetailleerder en nauwkeuriger. Er is ook ondersteuning voor nieuwe workloads, waaronder Spring web-apps en ASP.NET op IIS. Dit breidt de mogelijkheden van Azure Migrate uit en maakt het een nog krachtiger tool voor organisaties die hun applicaties naar de cloud willen verplaatsen.

Een nieuwe functie die voor Azure Migrate is aangekondigd maakt het mogelijk een beoordeling van .NET- en Java-applicaties en -code uit te voeren vóórdat deze naar bijvoorbeeld Azure App Service worden gemigreerd. Dit helpt ontwikkelaars potentiële problemen of compatibiliteitsproblemen te identificeren voordat de migratie plaatsvindt.

Ten slotte is er nu ondersteuning voor in-place upgrades van end-of-support (EOS) Windows Server 2008 R2 en latere besturingssystemen tijdens de verhuizing naar Azure. Organisaties kunnen zo hun verouderde systemen upgraden naar de nieuwste versies, als onderdeel van het migratieproces, wat zorgt voor een meer soepele en efficiënte overgang.

Highlight 16: Confidential Computing
Microsoft kondigde de openbare preview aan van DCesv5 en ECesv5-series vertrouwelijke VM’s, die in december 2023 beschikbaar komen. Deze VM’s worden aangedreven door processors met Intel® Trust Domain Extensions (Intel® TDX) en stellen organisaties in staat om vertrouwelijke workloads naar de cloud te brengen zonder code wijzigingen aan applicaties. Intel TDX helpt bij het waarborgen van de integriteit en vertrouwelijkheid van workloads door een breed scala aan software- en hardware aanvallen te beperken. In eerste instantie wordt het ingezet voor hoog vertrouwelijke workloads, maar de verwachting is dat het snel de standaard gaat worden voor alle workloads.

Highlight 17: Business Continuity Center
Azure Business Continuity (ABC) Center is een centrale oplossing die IT-beheerders in staat stelt om bedrijfscontinuïteit en disaster recovery (BCDR) te waarborgen. Met een gecentraliseerd dashboard stelt Azure Business Continuity Center klanten in staat oplossingen te beheren over first-party Azure-services, zoals Azure Backup en Azure Site Recovery. Dit betekent dat IT-beheerders nu een enkele, gecentraliseerde locatie hebben waar ze hun BCDR-strategieën kunnen beheren en implementeren.

Highlight 18: En als laatste dan toch AI; Copilot for Azure
Copilot for Azure is een digitale assistent voor het beheren van oplossingen in Azure. Deze is bekend met de meest recente documentatie over Azure en heeft toegang tot jouw Azure resources. Copilot for Azure kan vragen beantwoorden zoals: ‘Hoeveel resources heb ik?’, ‘Hoe staan mijn AKS clusters erbij?’ en ‘Waarom is node 1 druk?’. Op verzoek kan het ook oplossingen voorstellen en daar de ARM templates of Azure CLI commando’s voor genereren.

Deze samenvatting laat duidelijk zien dat Microsoft volop inzet op de ontwikkelingen van AI. Veel vernieuwende functionaliteiten en verbeteringen worden toegevoegd in Microsoft technologieën en Copilot begint een groot verschil te maken voor de gebruikerservaring!

 

Enthousiast geworden van al deze nieuwe ontwikkelingen?

Zou je dit het liefst meteen strategisch willen inzetten binnen jouw organisatie? Wij denken graag met je mee hoe deze (nieuwe) toepassingen de meeste waarde op kunnen leveren voor jouw organisatie.

Neem contact op