Verslag van de avond: De Toekomst is NU – innoveren mét lef

21 november 2023

Verslag van de avond: De Toekomst is NU – innoveren mét lef 2

De grenzen verleggen, geïnspireerd raken of nieuwe perspectieven omhelzen. De één tapt het uit een pakkend boek, de ander luistert een boeiende podcast, maar gasten van de tweede editie van de Roundtable Dinner ‘De toekomst is NU – Innoveren mét lef’, begaven zich vooral in inspirerend gezelschap. Vooraanstaande besluitvormers binnen hun organisaties, kwamen in november op exclusieve uitnodiging van Motion10 en HSO naar Restaurant de Dyck in Woubrugge. Hier daagde Richard Bergmans, voormalig commando van de Nederlandse Special Forces, aan de hand van zijn ervaringen eenieder uit om organisatiestructuren en manieren van samenwerken te herevalueren. Aan tafel werden als aanvulling actuele statements bediscussieerd, allemaal onder het mom van innovatie en de toekomst.

De zon begon langzaam te zakken toen de eerste gasten het landgoed van Restaurant de Dyck opreden. Er is onder andere een florerende moestuin te vinden, waar veel van de verse ingrediënten die op het bord belanden vandaan komen. Het concept is bijzonder, maar wat er uit de keuken komt is uniek. De Michelin Groene Ster – waarmee het restaurant bekroond is – bewijst dat.

Langs keurig gedekte tafels liepen IT-managers en C-level directeuren naar de zogenoemde oude schuur, waar Frank Langeveld (Commercieel Directeur Motion10 en gastheer voor de avond) en Sake Algra (Managing Director HSO-Nederland) de avond openden.

Lights, Commando, action!

Op een laagdrempelige manier nam Richard Bergmans zijn publiek mee in de intrigerende wereld van de Nederlandse Special Forces. Als sniper en parachute specialist heeft hij diverse speciale missies uitgevoerd in zijn tijd bij één van de operationele eenheden van het Korps Commando troepen. Later in zijn carrière leerde hij als instructeur alles over het selecteren op kerneigenschappen.

Met zijn ervaring weet Richard precies wat nodig is om als team onder extreme druk te presteren, en die tools zijn uiterst toepasbaar voor het vormen van high performance teams in organisaties.

“Hoe kan je de strategie zo tastbaar mogelijk maken, zodat alle werknemers en jij zelfstandig besluiten kunnen nemen?” – Richard Bergmans

 

Richard zoomde in op de selectieprocedure die niet voor niets extensiever dan gebruikelijk is bij de commando’s. Dit heeft te maken met de kosten van een commando opleiden (geschat rond de miljoen euro) en hoe belangrijk de intrinsieke motivatie is. “Het Korps Commando troepen selecteert op basis van kernwaarde. Past iemand in de juiste cultuur? Dit gebeurt bijvoorbeeld door voeding weg te halen, slaapdeprivatie en onzekerheid te geven, omdat iemand dán zijn ware aard laat zien. Vervolgens wordt er gekeken of iemand in de groep past en de kernwaarden moed, eer, trots, trouw en beleid bezit.”

Samenwerken en vertrouwen

Gasten hingen aan Richard’s lippen terwijl hij met ruimte voor vragen, dialoog, foto’s en video’s de binnenkant van het leven als commando blootlegde. Een thema dat vaker terugkwam was ‘vertrouwen’. Om als een high performance team goed samen te werken is het nodig dat er professionele autonomie is, maar ook vertrouwen in de kennis en kunde van collega’s. Als voorbeeld gebruikte hij een missie in de hoorn van Afrika, waar hij als sniper deel van een helikopterbemanning was die de wateren en schepen beschermde tegen piraterij.

Richard vertelde: “Bij elke missie analyseerden wij vooraf wat het doel was dat bereikt moest worden.” “Zodra alle taken helder op papier stonden, wisten wij ook welke specialisten en materialen nodig waren, en welke specialisten wij bijvoorbeeld nog niet in huis hadden”, ging hij verder. “Alle rollen eenmaal ingevuld, werden er duidelijke verantwoordelijkheden geformuleerd. Als snipers verschilden de rollen van mijn collega en ik compleet van elkaar. Ik was enkel verantwoordelijk voor de trekker overhalen en mijn collega was verantwoordelijk voor alle windberekeningen en communicatie met de piloot. Dan zie je in de praktijk dat het veel rust geeft als de verdeling van tevoren duidelijk is afgesproken, met name als er stress is. Vertrouwen is dan belangrijk want het heeft op dat moment geen enkel nut dat ik mij bezig zou houden met de piloot.”

Prikkelende stellingen

Met een rijkdom aan nieuwe inzichten en inspirerende voorbeelden van onder andere persoonlijk leiderschap, was het tijd voor de tafeldiscussies. Onder het genot van heerlijke gerechten en unieke smaken werd per gang op het menu ook een prikkelende stelling ingeluid. Gert-Jan Duijs (HR-Director, HSO) liet de eerste spraakmakende stelling los: Met echte High Performance Teams heb je geen managers meer nodig.
Per tafel werden de meningen op de eerste stelling afgevuurd, bekeken vanuit de verschillende branches en unieke situaties. De conclusies waren niet unaniem, maar zetten iedereen zeker aan het denken.

AI en menselijk contact

De afsluitende stelling werd als dessert – samen met het toetje – door Jerrold Stolk (Technology Lead Data & AI, Motion10) geïntroduceerd. En die ging als volgt: Om succesvol te zijn kiest een organisatie in deze opkomst van AI júist voor menselijk contact, en onderscheidt zich hiermee van concurrenten. Ook deze gedachte zette tot dieper nadenken en scheen nieuw licht op hoe verschillende generaties nieuwe(re) technologie omarmen.

Met een voldaan gevoel en meer dan genoeg gespreksstof sloten de aanwezigen de avond af onder genot van een drankje.

Om in de toekomst succesvol te blijven moet je nu nieuwe perspectieven de kans geven. Structuren en methodes herzien. Waar anderen complex gaan, dingen simpel durven maken. Waar stap tien aantrekkelijk lijkt, er eerst voor zorgen dat stap één op orde is, en dan verder. Dat is ook deel van innoveren met lef!

Op zoek naar een strategisch partner die samen met jou nadenkt over de succesvolle toekomst van jouw organisatie? Motion10 is samen met HSO de enige full-service Microsoft en OutSystems partner van Nederland. Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Neem contact op