Albert Hoitingh en Eldert Grootenboer opnieuw Microsoft MVP

15 juli 2021

Albert Hoitingh en Eldert Grootenboer opnieuw Microsoft MVP

Motion10’ers Albert Hoitingh, Technology Lead Modern Work & Security, en Eldert Grootenboer, Technology Lead Azure & Integration, hebben opnieuw de titel Microsoft MVP (Most Valuable Professional) in de wacht gesleept. Albert Hoitingh is het komend jaar voor de vierde maal op rij Microsoft MVP Enterprise Mobility, Eldert Grootenboer voor de vijfde maal op rij Microsoft MVP Azure. De titel Microsoft MVP is de hoogst haalbare individuele onderscheiding binnen een Microsoft-technologiegebied. Wereldwijd zijn er in totaal slechts 3000 Microsoft MVP’s. Motion10 is trots met Albert en Eldert twee experts van het allerhoogste niveau in huis te hebben. We stelden hen drie vragen.

Gefeliciteerd! Jullie zijn het komend jaar opnieuw Microsoft MVP binnen jullie expertisegebied. Om Microsoft MVP te worden of blijven moet je aan hoge eisen voldoen. Je moet je kennis continu hoog houden en deze delen, mede door blogs en boeken te schrijven en tijdens Microsoft Usergroups, events en congressen te spreken. Wat was het afgelopen jaar de grootste uitdaging?

Albert: “De grootste uitdaging afgelopen jaar was, net als voor bijna iedereen, het omgaan met de gevolgen van COVID-19. De gebruikelijke fysieke bijeenkomsten gingen of niet door of vonden in virtuele vorm plaats. Dat is erg wennen. Normaliter heb je de kans om met mensen bij te praten, te netwerken en kennis ook op een andere manier op te doen of uit te dragen. Maar nu zat je vooral achter een (Teams-)scherm of had je een presentatie al van te voren opgenomen. Hopelijk is COVID-19 snel verleden tijd.”

Eldert: “Klopt, de pandemie heeft voor een radicale verandering gezorgd. Al het persoonlijke contact werd virtueel. Nooit zat ik langer achter een (Teams-)scherm dan de afgelopen periode. Alle bijeenkomsten waren niet alleen virtueel, vanwege de laagdrempeligheid waren het er met meer dan honderd ook meer dan voorheen. Normaal besteed ik, naast mijn reguliere baan, één tot drie dagen per week aan mijn MVP-schap; dat waren er het afgelopen jaar veel vaker drie dan één.

Motion10 heeft veel waardering voor jullie enorme passie voor en kennis van Microsoft-technologie. Onze klanten spreken hier ook vaak hun bewondering over uit. Wat hebben de klanten van Motion10 aan jullie Microsoft MVP-schap?

Albert en Eldert: “In het algemeen vinden wij dat de MVP-titel een waardering is vanuit Microsoft. Het geeft aan dat wij op zeer hoog niveau meedenken over nieuwe ontwikkelingen, het toepassen ervan en, wanneer dit nodig is, ook kritische kanttekeningen plaatsen.

Wel krijgen wij als MVP natuurlijk al het Microsoft-nieuws direct vanuit de zogenaamde Product Groups in Redmond, het wereldwijde hoofdkwartier van Microsoft in de VS. Hierdoor weten we in een vroeg stadium welke kant Microsoft op denkt en kunnen we snel de vertaalslag maken naar praktijksituaties bij onze klanten. Toegegeven, dit is soms ingewikkeld omdat niet al het nieuws (gelijk) gedeeld mag worden en wij dit in onze advisering aan onze klanten dus (nog) niet mee mogen nemen. Gelukkig komt het vaak voor dat wij – dankzij onze kennisvoorsprong – daadwerkelijk in staat zijn de digitale innovatie van onze klanten succesvol te maken. Het allermooiste is een wisselwerking, waarbij we kennis die we bij onze klanten opdoen ook kunnen gebruiken richting de Microsoft User Community. Dit komt regelmatig voor.

In het algemeen hebben de Motion10 consultants een hoog expertiseniveau. Als Microsoft MVP nemen wij, in alle bescheidenheid, binnen onze expertisegebieden nét iets meer mee.”

Nu we jullie toch spreken: wat is binnen jullie expertisegebied de belangrijkste ontwikkeling waar organisaties het komende jaar rekening mee moeten houden?

Eldert: “Binnen Azure zal het komende jaar geen revolutie plaatsvinden. De afgelopen jaren heeft Microsoft keihard gewerkt om een compleet palet aan cloud integratieservices te ontwikkelen. De belangrijkste daarvan, de zogeheten primaire bouwblokken zoals Azure API Management, Logic Apps en Service Bus, zijn ondergebracht onder de paraplu Azure Integration Services. Deze services zijn in hoog tempo volwassen geworden en staan op het punt enterprise-ready te worden. Al deze services zijn laagdrempelig en modulair, dus de kans is groot dat vanaf dit jaar ook de groep organisaties vlak achter de koplopers binnen de cloud transitie vol gaat inzetten op integratie.”

Albert: “Vanuit mijn expertisegebied zie ik dat informatiebeveiliging steeds meer prioriteit krijgt, steeds vaker door intrinsieke motivatie dan alleen door wet- en regelgeving en normeringen. Dit zal zich ook niet langer beperken tot bijvoorbeeld Microsoft 365. Informatie moet eenvoudigweg overal goed beveiligd worden en Microsoft zet hier fors op in. Onder andere in de vorm van een overkoepelende oplossing voor datalekbeveiliging. Vanwege de opkomst van het hybride werken wordt dit nóg belangrijker. Ook zal cybersecurity in het algemeen een steeds prominentere rol gaan spelen.”