Verslag Azure & Integration Congress 2023

20 juni 2023

Thema: Business Critical Integration: Connecting Your Business for Success

Read ENGLISH version here.

Hoe word je als organisatie succesvol met bedrijfskritische integraties? Het door Motion10 georganiseerde Azure & Integration Congress 2023 bracht antwoord op deze vraag. Het congres in het Media Plaza van de Jaarbeurs in Utrecht werd bijgewoond door meer dan 150 bezoekers. Het kleurrijke auditorium was een ware reflectie van de veelzijdige sessies, (internationale) sprekers en focusgebieden die het podium kregen.

In het kort

“Proef de sfeer in de Jaarbeurs tijdens het Azure & Integration Congress 2023!”

“Voor technologen, architecten en integratie-specialisten is het noodzakelijk niet in de comfortzone te blijven of voldaan te raken over hoe je dingen in het verleden hebt gedaan.” – Kevin Lam, Principal Program Group Manager, Microsoft.

 

In de huidige complexe en steeds veranderende zakelijke omgeving is het vermogen om naadloos informatie, systemen en processen te integreren van cruciaal belang.
Emiel Kool – Unit Manager Azure & Integration Motion10 én host van het congres – opende het podium door bezoekers te verwelkomen, het stellen van vragen met de ‘gooimicrofoon’ te introduceren en het woord aan Kevin Lam te geven. Hij bracht het publiek in zijn keynote speech tot de essentie van wat nú belangrijk is in de wereld van Integratie. “We moeten data direct verwerken” vertelt Kevin Lam. “In de nieuwe wereld wil je dat de gegevens zo dicht mogelijk bij de plaats van consumptie komen.” Over het creëren van waarde gaat hij verder: “Data behoudt nog steeds waarde naarmate het ouder wordt, maar hoe actueler het is, hoe meer waarde je eruit kunt halen.”
 

 

Met de nieuwe diensten en technologieën die Microsoft ontwikkelt zijn geïntegreerd, verbonden, real-time, niet achteraf data analyseren maar voorspellen de buzzwords waar Kevin Lam op duidt. De toevoeging van Event Hubs aan Azure Integration Services, voor het bevorderen van streaming data, is hier een goed voorbeeld van.  

Mark Weitzel (Principal Architect, Developer Division, Microsoft) benadrukt met zijn werk als deel van de API-stewardship praktijk binnen Microsoft de onderbelichte gebieden van API-ontwikkeling. Verwaarlozing van deze gebieden kan namelijk voor problemen zorgen. “We zijn allemaal deel van het API-ecosysteem” beredeneerde Mark. “Mijn gedachte is: elke ‘breaking change’ betekent een extra investering, want als de verandering in productie wordt genomen betekent dat 3 jaar support op de oude API en nodige aanpassingen in oplossingen die ervan gebruik maken.” Om bedrijfskritische integraties niet te belemmeren is het dus noodzakelijk een zorgvuldig proces op te zetten wat betreft API-ontwikkeling.  

Toegepast op de realiteit van Blokker

Na de eerste koffiepauze in de stijlvolle en futuristische Barzone binnen het Media Plaza, kwam John de Keuning, IT Director bij Blokker, aan het woord. De reis van Blokker richting de Azure Cloud is er één die zich kenmerkt door proactieve beslissingen, vanuit strategische plannen snel handelen en een platform opbouwen dat klaar is voor de toekomst. John de Keuning vertelt: “We willen onder andere met hulp van Motion10 de datagedreven ondersteuning in processen laten toenemen. Dit verandert onze architectuur van een datawarehouse naar een modern dataplatform.” Blokker gebruikt op dit moment één van de meest moderne ‘application stacks’ binnen de Retail.

 

Als antwoord op de eerste publieksvraag zei John: “Onderschat nooit de moeite van testen, als het niet zorgvuldig getest wordt kan een geweldig project een slecht project worden.” 

De congres-dag werd opgebroken met een heerlijke (grotendeels) vegetarische lunch, compleet met verse popcorn uit de popcornkar. Er was volop ruimte om in informele setting met vakgenoten en sprekers uit te wisselen over de onderwerpen die ter tafel waren gekomen. 

 

Welke rol speelt AI? 

Vervolgens nam Pascal van der Heiden (Cloud Solution Architect, Microsoft) de zaal mee in de mogelijkheden die AI nu al biedt voor snellere ontwikkeling van API’s én applicaties. Tijdens zijn demonstratie met GitHub Copilot en ChatGPT liet Pascal de verbazingwekkende mogelijke tijdswinst zien die ontwikkelaars tot hun beschikking hebben met AI-technologie.  

Voordelen van een gecombineerd integratie én dataplatform

Met nieuwe inspiratie voor efficiëntie en snelheid van ontwikkeling, lieten Merlijn Koppejan (Solution Lead Azure & Integration) en Dylan van Riel (Architect Data & Analytics) van Motion10 zien hoe een gecombineerd integratie en analyticsplatform elkaar versterkt, en welke plek AI hierin heeft. “Om dit waar te maken zouden integratie en analyticsplatform DevOps-teams samen moeten werken, als één team” legt Dylan uit. Kostenbesparing, geen verwarring over verantwoordelijkheden, minder dubbele processen en kortere ‘time to market’ waren enkele voordelen die werden benadrukt. 

 

 

Business Critical betekent ook hoge eisen voor Security

Als alle integraties verbonden zijn en het platform goed staat zodat het bedrijf kan excelleren, moeten bedreigingen en kwetsbaarheden geen roet in het eten gooien! Vincent Villerius (Solution Architect Azure & Integration) en Erwin Ermen (Managing Consultant Azure & Integration) van Motion10 lieten in hun sessie de kwetsbaarheden zien die aanwezig kunnen zijn in een IT-landschap. Met het Zero Trust Framework en verschillende Microsoft-oplossingen werd ook snel duidelijk wat organisaties kunnen doen en welke technologieën helpen bij het beveiligen van IT-middelen 

De inzichtelijke sessies schepten alsmaar meer duidelijkheid over de rol van bedrijfskritische integratie in het IT-landschap van organisaties. Meer invulling over de rol van het Power Platform en low-code zou snel volgen… 

Power Platform als deel van één ecosysteem

Peter de Vries (Solution Lead Modern Work & Security, Motion10) en Andrew Welch (CTO – Cloud Services, HSO & Microsoft MVP) gebruikten tijdens hun presentatie de metafoor van een kaart om uit te leggen waarom er anders naar het Microsoft Power Platform gekeken moet worden. “Het staat niet apart van Azure” vertelde Andrew. “Het maakt deel uit van de vezels als een low-code platform.” Als afsluiter van de sessie zei Andrew: “We moeten meer van onze tijd spenderen aan het opzetten van strategische fundamenten en het bouwen van platform ecosystemen, in plaats van workloads implementeren”.  

Het data en integratieplatform van RAI Amsterdam

Voor de laatste sessie van het congres kwamen Lloyd Tan (Data Architect, RAI Amsterdam) en Jerrold Stolk (Technology Lead Data & Analytics, Motion10) op het podium. Motion10 realiseert samen met RAI Amsterdam een data en integratieplatform in Azure. Lloyd Tan liet zien welke vruchten de RAI hier in de praktijk van plukt en hoe hun organisatie zich beweegt op de ‘data maturity curve’, steeds meer richting voorspellend werken met data. “Mensen hebben verbinding nodig, en IT helpt je meer en betere verbinding te maken met mensen” liet Lloyd weten. “In het verleden waren we al goed in verbinding maken tussen mensen, alleen digitaal gezien nog niet. Nu bewegen we ons daar naartoe.”  

 

Met de mooie afsluitende woorden van Lloyd Tan in hun oren en de afronding door Emiel Kool, konden de bezoekers van het congres de verbinding opnieuw opzoeken bij de afsluitingsborrel.  

“Applicatie- en data integratie maakt innovatieve ecosystemen mogelijk”, concludeerde Emiel Kool op het einde. Om de organisatie succesvol te verbinden is het op IT-vlak nodig niet vanaf aparte eilandjes te werken. Integratie maakt dit mogelijk en brengt de flexibiliteit en snelheid die organisaties nodig hebben. 

Wil jij met onze experts in gesprek over bedrijfskritische integratie?

Neem contact op met Emiel Kool, Unit Manager van ons Azure & Integration-team. Wij helpen jouw organisatie graag verder!

Neem contact op